Турция подобрява вътрешния контрол на храните от фермата до клиента

Южната ни съседка финансира проекта на ФАО, който включва още Азербайджан, Киргизстан, Молдова и Таджикистан

магазин, супермаркет26 януари 2020 г., Анкара, Турция  В Азербайджан, Киргизстан, Република Молдова, Таджикистан и Турция стартира нов проект за укрепване на националните системи за контрол на безопасността на храните и комуникация на риска. 

Проектът, финансиран от Турция по Програмата за партньорство на ФАО и Турция в областта на храните и земеделието, включва регионални дейности за изграждане на капацитет, както и дейности на ниво държава.

Ефективните системи за контрол на храните обхващат всички етапи от производството и преработката на храните от фермата до потребителя, тъй като безопасността на храните трябва да се има предвид на всеки етап от стойността на веригата.

Признавайки, че системите за контрол на безопасността на храните в тези страни са на различни етапи на развитие, проектът ще се фокусира върху нуждите на конкретни държави, както и върху редица проблеми в целия регион.

За да се постигнат очакваните резултати, проектът ще улесни обмена на знания и опит между страните, които също могат да се възползват от турския опит.

Световната здравна организация изчислява, че около 600 милиона души се разболяват от хранителни болести и 420 000 умират всяка година. Ефективните системи за безопасност на храните и контрол на качеството са ключови не само за защита на човешкото здраве и благосъстояние, но и за стимулиране на икономическото развитие и подобряване на жизнения стандарт чрез увеличен достъп до пазара.

Партньорството между ФАО и Турция

Целите на програмите за партньорство между ФАО и Турция са да насърчават продоволствената сигурност, намаляването на бедността в селските райони и устойчивото управление на горите; борба с опустиняването; както и опазването на екосистемите на Азербайджан, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Турция, Туркменистан, Узбекистан и не само.

Първата фаза на Програмата за партньорство за прехрана и земеделие между ФАО и Турция започна през 2007 г. с вноски в доверителен фонд на обща стойност 10 милиона щатски долара, финансиран от турското правителство, представлявано от Министерството на земеделието и горите. През 2014 г. Турция и ФАО стартираха втората фаза, заедно с първата фаза на Програмата за партньорство за горското стопанство ФАО-Турция, с допълнително финансиране от 20 милиона щатски долара, което донесе общия принос на Турция от 30 милиона щатски долара.                                                                                                           

Leave a Comment