Ресторантите отварят на 1 март, извънредната епидемична обстановка е удължена до 30 април

празни ресторантиРесторантите да отворят отново на 1 март, а нощните заведения 15 дни по-късно според епидемичната обстановка. За това се договориха здравният министър Костадин Ангелов и представители на бранша.

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация заявиха пред националното радио, че ако заведенията отворят през февруари, няма да могат да получат компенсации за целия месец.

Пак днес заседание на правителството реши, че извънредната епидемичната обстановка ще се удължи до 30 април.

Подкрепата, която правителството е осигурило за запазване на работните места и в помощ на бизнеса в България от началото на пандемията до момента, възлиза на близо 2 милиарда лева, съобщиха след заседанието. Министерството на труда и социалната политика е платило около 1 млрд. лв. за запазване на 300 000 работни места, в резултат на което безработицата е под 7%. По линия на Министерството на икономиката размерът на средствата, които са стигнали до бизнеса са 550 милиона лева, като по още 440 милиона лева тече процеса по разплащане.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов изтъкна, че по мярката изпълнявана от НАП 8163 компании ще получат близо 116 милиона лева. В момента в ход е и разплащането на резервния списък от процедурата за подкрепа на микропредприятия. По нея са подпомогнати вече над 21 000 компании със 173 милиона лева. 3354 микро компании ще получат още около 26 милиона лева. По процедурата за средни предприятия 1 703 броя проектни предложения ще бъдат финансирани с безвъзмездна помощ в размер на 233,6 млн. лева.

Вицепремиерът Томислав Дончев изтъкна, че всички мерки се финансират със средства от държавния бюджет, от европейските фондове или с инструмента „SURE“.

Leave a Comment