ЕК обмисля да ограничи малките ВЕЦ! Убивали биоразнообразието

Доклад на ООН предупреди, че 3000 от големите язовири са стари, могат да се разрушат и да предизвикат катаклизми

Европейският съюз има проблем с хидроенергията.

Той иска да стане неутрален към климата до 2050 г., но язовирите, които осигуряват повече от една трета от чистата енергия на блока, имат отрицателно въздействие върху околната среда.

малка ВЕЦНапрежението се засилва благодарение на новия доклад на ООН, предупреждаващ за заплахата от застаряващите язовири на блока. В него се казва, че 3000 от 21 300 язовири в Европа са построени между 50 и 100 години и могат да бъдат податливи на провал, свързан с изменението на климата, пише „Политико“.

„Очаква се екстремните метеорологични събития, особено наводненията, да станат по-тежки и по-чести с променящия се климат“, се казва в доклада, като се отбелязва, че броят на разрушенията на язовири по света е нараснал от 2005 г. насам. „Нарастващата честота и тежест на подобни събития може да преодолее проектните граници на водоема и язовира и да подкопае безопасността на язовирите.

Докладът помага на активистите, които искат Европа да ограничи или премахне водноелектрическите централи (ВЕЦ) поради тяхното въздействие върху околната среда.

Въпреки че през 2019 г. хидроенергията представляваше 35% от енергийния микс от възобновяеми енергийни източници в ЕС, ефектът върху биоразнообразието беше значителен.

От 1970 г. насам мигриращите видове сладководни риби са намалели с 93 процента,

докато Европейската агенция за околната среда обяснява лошото състояние на сладководните екосистеми с „енергийно свързано налягане хидроенергийни инсталации“.

Клер Бафърт, старши служител по политиката за водите в екологичната група WWF, каза, че макар да е ясно, че блокът се нуждае от нисковъглеродна зелена енергия, декарбонизацията не може да „стане за сметка на биологичното разнообразие“.

Но комуналните предприятия твърдят, че биологичното разнообразие може да съществува едновременно с хидроенергията.

„Хидроенергията, първата от възобновяемите енергийни източници, е от съществено значение за енергийния преход“, отговори пресцентърът на френската енергийна компания EDF, която управлява голям брой язовири в целия блок. „Гъвкавостта, капацитетът за съхранение и фактът, че можем лесно да управляваме хидроенергията, я правят основен енергиен източник, който позволява интегрирането на други възобновяеми енергийни източници като вятърна и слънчева енергия.“

Баферт твърди, че хидроенергията противоречи на стратегията на Европейската комисия за биоразнообразието до 2030 г. , която

задължава блока да възстанови 25 000 километра свободно течащи реки

през следващото десетилетие, за да защити биологичното разнообразие на сладководните води.

„Европейските реки са най-фрагментираните в света“, каза тя, добавяйки, че страните от ЕС, които сега изготвят своите планове за управление на речните басейни за периода 2021-2027 г. съгласно Рамковата директива на ЕС за водите, биха могли да използват момента, за да премахнат застаряващата хидроенергийна инфраструктура и да отменят някои от 8 785 язовира, които са планирани или в процес на изграждане.

Въпреки че повечето язовири в Европа са построени по време на френетичен период на развитие на водноелектрическите централи през 60-те и 70-те години, нови проекти за хидроенергия продължават да бъдат одобрявани в Южна и Източна Европа, където правителствата са използвали изследователската програма „Хоризонт 2020“ и нейните фондове за регионално развитие като заеми от Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие за субсидиране на схемите.

Малките водноелектрически централи също са се възползвали от захранващите тарифи, които са освободени от правилата на ЕС за държавна помощ , тъй като те са предназначени да дадат на инвеститорите дългосрочна стабилност.

Франсиско Ферейра, президент на Zero, португалска екологична неправителствена организация, каза, че малки язовири, в „които нямат много смисъл“, са задушили много от по-малките притоци на страната му, „където те оказват огромно влияние върху живота и свободната функция на нашите реки.“

„Всички язовири унищожават необратимо местообитанията, но някои могат да бъдат оправдани, ако наистина са необходими“, каза той и добави, че положителен пример е язовирът Alqueva на Alentejo – най-големият в Западна Европа – който не се използва само за производство на електричество, но и за съхранение вода за земеделие и отдих.

Но да се унищожи река и местообитание, където са живели иберийският вълк и други видове, само за да си продава енергия в ключови часове на потребление …

това е безсъвестно,

каза той.

Природозащитниците са притеснени, че вместо да работи за поетапно премахване на водноелектрическите централи, Брюксел може да му даде тласък със своя Регламент за таксономия, който трябва да определи кои инвестиции се считат за зелени. Въпреки че техническата експертна група по устойчиво финансиране, натоварена да съветва Комисията по регламента, препоръчва малките язовири с мощност под 10 мегавата да бъдат изключени от категорията на устойчивите инвестиции, Брюксел остави предложението извън проекта на делегиран акт за таксономия.

EDF твърди, че запазва и възстановява биологичното разнообразие около своите язовири. Представителят на енергийната компания обясни, че „могат да бъдат поставени различни устройства, за да се осигури екологична приемственост за рибите и седиментите, като инсталиране на рибни проходи, спиране на турбини по време на миграционни периоди, заобикаляне на реки“, и че компанията работи по схеми за опазване с местни власти и зелени групи.

Брюксел подкрепя позицията на EDF относно важността на генерираната от вода електроенергия, като казва, че макар опасенията за околната среда да са оправдани, хидроенергията е ключова за нейната стратегия за декарбонизация.

„Предвид огромното предизвикателство, породено от изменението на климата, хидроенергията ще продължи да играе роля сред възобновяемите енергийни източници“, каза говорител на Комисията и добави, че „по-големите водноелектрически централи, свързани с резервоари, могат по-специално да осигурят гъвкавостта, необходима за интегриране на други възобновяеми източници енергиен източник.“

Говорителят призна, че

Брюксел е „наясно с потенциално негативното въздействие на водната енергия върху околната среда,

особено на малките водноелектрически централи, разпръснати по цели речни системи“, и добави, че е „ясно, че това трябва да бъде предотвратено или поне минимизирано“.

„Хидроелектрическите централи трябва да отговарят на изискванията на законодателството на ЕС в областта на околната среда и могат да се развиват само при строгите условия, наложени от него, за да се избегне отрицателно въздействие върху състоянието на водните тела или върху защитените местообитания и видове“, каза говорителят, посочвайки, Комисията издаде ръководство, за да помогне на страните да продължат да развиват водноелектрически централи, като същевременно спазва екологичните правила на блока, особено в мрежата от защитени зони по Натура 2000.

Очаква се през следващите месеци Комисията да представи документ с насоки, който да помогне на страните да изпълнят целта за възстановяване на реките от стратегията за биологично разнообразие.

Leave a Comment