Спад от 33 процента в цената на несъществуващи български оранжерийни домати отчита борсовата комисия

През януари родни оранжерийни домати няма, обясниха от Асоциацията на оранжерийните производители
Тези домати пък са албански

Тези домати пък са албански

Данни за спад от 33% в януарската цена на българските оранжерийни домати спрямо цената през януари 2020 г. учудиха Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция.

„В момента у нас никой не произвежда оранжерийни домати. Краставици има, но домати – не. Всички те са от внос, предимно от Турция и Гърция“, реагира организационният секретар на асоциацията Георги Камбуров. Данните са на Държавната комисия по стокови борси и тържища и са публикувани в седмичния оперативен анализ на Министерството на земеделието, храните и горите.

Според информацията към 22 януари 2021 г. българските оранжерийни домати са с едрова цена 1,73 лв./кг, а година по-рано са стрували 2,60 лева. Актуалната цена на доматите от внос пък е 1,65 лева, показва приложената таблица.

Г-н Камбуров отбеляза, че освен основната грешка за налични на пазара БГ домати, от комисията представят твърде обобщено тържищните цени като се има предвид, че розовите домати обичайно са два пъти по-скъпи от червените.

Други данни в седмичния анализ на МЗХГ, който се позовава на данни на държавната комисия (в сайта на комисията пък последните публикувани данни са за периода 4-8 януари 2021 г., а за следващите две седмици няма нищо – б.р.) показват, че на годишна база българските оранжерийни краставици са поевтинели от 3,40 лева през януари 2020 г. на 3 лева този януари. Това е спад с 11,8%.

На минус е и червеният пипер от внос, който е паднал от 3,02 на 2,67 лв./кг.

С 9.7% надолу са картофите, който през миналогодишния януари са стрували 0,72 лв./кг, а през месец са 0,65 лева.

Абсолютен рекордьор като отклонение спрямо януари 2020 г. е зелето. При него има ръст от почти 47%, като актуалната му цена е 0,72 лв./кг при 0,49 лева година по-рано.

Анализът показва увеличение с 8,3% при ябълките, които са поскъпнали с 0,09 лв. до 1,18 лв./кг.

Leave a Comment