Предложението на ВМРО за отсичане на дървета в земеделски земи не мина

запустяла мелница край ГорнославПарламентарната земеделска комисия отхвърли текста, внесен от депутата Александър Сабанов от ВМРО, с който се променя редът за отсичане на дървета в земеделски земи.

Прочети още: Нещо се промъкна в Законопроекта за пчеларство

Депутатът беше входирал предложение в заключителните разпоредби на Законопроекта за пчеларство да се въведе промяна в Закона за опазване на селскостопанското имущество. Чрез нея кметовете на населени места можеха да разрешават отсичане на дървета на площ от 1 декар, ако земята е земеделска. По думите му така ще бъдат улеснени добросъвестните земеделци. Според сегашното законодателство кметът има правото да разреши осичането на до пет дървета, а ако са повече, процедурата става доста по-сложна за собственика. Затова недобросъвестните изобщо не искали разрешение, а изсичали самоволно дърветата, израснали в нивите им, обясни Сабанов пред бТВ вчера.

Срещу предложението на ВМРО се обявиха природозащитници, според които единствено с подписите на кметове можеха да бъдат отсечени 3 700 000 дка гори.  Земеделското министерство също изрази отрицателно становище относно предложението. По данни на министерството 170 – 180 хил. хектара от земеделските земи са инвентаризирани като гори, а по експертни оценки площта им достига 320 хил хектара.

 

Leave a Comment