ЕК удължи извънредната помощ за лозаро-винарството. Ще се прилага до 15 октомври 2021 г.

ЕС ще повиши до 70% подкрепата  за всички мерки от националните програми

дъбови бъчви, виноЕвропейската комисия (ЕК) прие удължаването на изключителните мерки за подпомагане на лозаро-винарския сектор с една година, като мерките са приложими до 15 октомври 2021 г. и с обратна сила от 16 октомври 2020 г. Силно засегнат от последиците от кризата Covid-19, лозаро-винарският сектор страда от затварянето на ресторанти и барове в ЕС, ограниченията и анулирането на тържества, както и бързите промени в търсенето. Американските мита върху виното от ЕС също допринесоха за трудностите, пред които е изправен пазарът, ограничавайки износа за САЩ, в контекста на спора за СТО на Boeing / Airbus.

Приети през 2020 г., мерките целят максимално използване на бюджета, наличен по националните програми за подпомагане на виното.

Удължават се следните изключителни мерки:

  • Помощ за кризисна дестилация, съхранение и авансови плащания: тези мерки позволяват премахването на виното от пазара на ЕС, ограничавайки отрицателното въздействие върху цените и подобрявайки паричния поток на операторите. Държавите-членки могат да осигурят авансови плащания за до 100% от разходите, което им позволява да използват пълноценно средствата си от националната програма за подкрепа и да освободят по-бързо натиска на пазара.
  • По-високо участие на Европейски съюз: Приносът на Европейския съюз за всички мерки от националните програми за подпомагане в лозаро-винарския сектор може да достигне 70%, с увеличение от 20%. Това ще продължи да предоставя финансови облекчения на бенефициерите.
  • Повишена гъвкавост при програмите за пазарна подкрепа: това включва например повишена гъвкавост на инструментите за контрол на производствения потенциал, така нареченият инструмент за зелена реколта и възможността държавите-членки да адаптират своите програми за подпомагане на виното, а бенефициентите да коригират своите операции, ако е необходимо .

Поради безпрецедентните предизвикателства, причинени от пандемията Covid-19, през май 2020 г. беше приет първи пакет от мерки. Тези мерки бяха допълнени от втори пакет за лозаро-винарския сектор, приет през юли 2020 г.

Leave a Comment