2% от градините с плодове и зеленчуци и 10% от нивите трябва да са с ивици от определени растения

нива, земяВ бъдещата интервенция „Агроекология и климат“ направление 8 (от общо 9) поставя условието за създаване на мултифункционални вегетативни (буферни) ивици (МВИ) от специфична растителност в обработваемите земи и около градините с трайни насаждения и със зеленчуци. Интервенцията бе обсъдена на деветото заседание на тематичната работна група за разработване на Стратегическия план.

Мултифункционалните ивици трябва да останат в продължение на 5 години, а земеделците ще са задължени да представят петгодишен план за дейностите върху площите, за които кандидатстват за подпомагане, в който се вписва и специфичната растителност, която се планира да бъде засадена. Ще бъде утвърден списък с растения, които са подходящи за създаване на въпросните буферни ивици. Там, където са те, земеделците не трябва да прилагат продукти за растителна защита, както и да торят с минерални или органични торове.

Мултифункционалните ивици трябва да заемат поне 10% от обработваемата площ, с която се кандидатства. И поне 2% от площта на или около трайните насаждения и зеленчуковите градини, пише в рамката, представена от министерството за обсъждане.

Leave a Comment