За интегрирана растителна защита ще има „субсидии +“ при влагане на микроорганизми в почвата

почва, земяВ интервенцията „Агроекология и климат“, която ще се прилага в следващия програмен период, е предвидено подпомагане за фермерите, които извършват интегрирано производство на растения и устойчиво управление на продуктите за растителна защита. Това направление , което досега  липсваше, е залегнало в предложенията на земеделското министерство под №3. Интервенцията „Агроекология и климат“ бе обсъдена на деветото заседание на Тематичната работна група.

В направлението са посочени изискванията към земеделците.

Особено впечатление прави следният текст: „За площите, които се подпомагат по направлението в допълнение компенсация може да бъде предоставена при избор за влагане на регистрирани подобрители за почва или биологично активни вещества, или хранителни субстрати. (чл. 6 ал. 1, чл. 130 и чл.131 от Закона за защита на растенията).“  

От цитираните членове на Закона за защита на растенията се разбира, че става въпрос за регистрираните в БАБХ торове, подобрители на почвата, биологично активни вещества и хранителни субстрати, за които е издадено удостоверение за пускане на пазара и употреба. Оборският тор не подлежи на такава регистрация, както и торовете, почвените подобрители, биологично активни вещества или хранителни субстрати, предназначени за саксийни растения.

От прилагащите интегрирана растителна защита се изисква календарен план по месеци за наблюдение на икономически важните вредители по културите.

Когато се прилагат растителнозащитни мероприятия, с преференция трябва да са използването на агротехнически, механични или биологични средства и ограничаване използването на химични средства до минимума, необходим за поддържане на популацията от вредители под прага на икономическа вредност.

Земеделските стопани е необходимо да водят отчетност, която позволява да се проследят: продавача, произхода, вида и количеството на закупените продукти за растителна защита, биоагенти, торове и други материали, използвани при интегрираното производство.

По това направления няма да се подпомагат площи, които се подпомагат по мярката за Биологично земеделие.

Минималната обработваема площ за получаване на подпомагане за интегрирана растителна защита е 1 ха.

Подпомагането е върху едни и същи площи в период от 5 години.

 

Leave a Comment