От 15 февруари Русия въвежда € 25 мито при износ на пшеница, от 1 март вдига на € 50

Ако износът надхвърли квотата от 17,5 млн. тона, митото ще е 50% от стойността на зърното, но не по-малко от 100 евро/тон

трактор, РусияЗемеделското министерство на Русия съобщи, че износните мита върху пшеница, ечемик и царевица ще бъдат коригирани, за да стабилизират цените на тези стоки на вътрешния пазар.

От 15 до 28 февруари пшеницата ще бъде обложена с мито от 25 евро на тон, митата за ечемик и царевица от 15 февруари до 14 март ще бъдат 0 евро.

От 1 март до 30 юни се въвеждат повишени мита върху пшеницата в размер на 50 евро, а от 15 март до 30 юни – върху ечемика и царевицата – съответно 10 и 25 евро.

Тези мита се отнасят за доставки в рамките на тарифната квота, равна на 17,5 милиона тона.

Износът на зърно в обеми, надвишаващи квотата, ще бъде обложен с мито в размер на 50% от митническата стойност на продукта, но не по-малко от 100 евро за тон кг.

Решението се прилага за продукти, изнасяни от Русия извън Митническия съюз. Това ще спомогне за намаляване на обема на износа, ще позволи преориентиране на участниците на пазара от продажбата на селскостопански суровини в чужбина към износа на земеделски продукти с висока добавена стойност, се посочва в съобщението.

Leave a Comment