Ново: Катинар на всеки ТИР с вносни плодове и зеленчуци

Зам.-министър Явор Гечев съобщи в Ново село, че заради контрола са влезли само 25 тона вносни домати за 5 дни, а зеленчукът е поскъпнал със 150%
Теодора Севова и Явор Гечев

Явор Гечев пристигна в ново село заедно с шефа на Агенцията по храните в Пловдив д-р Теодора Севова

До два месеца Министерството на земеделието и храните (МЗХ) ще приложи румънския модел за контрол върху вноса на плодове и зеленчуци. Характерното за него е, че всяко МПС натоварено с продукция за търговия ще бъде обстойно проверявано на границите за фактури и други съпътстващи документи. После стоката ще бъде запечатвана със скоба, която ще се маха едва когато превозното средство достигне крайната точка на направлението си. Това съобщи тази вечер заместник-земеделският министър Явор Гечев на срещата си с производители от Ново село и фермери от Инициативните комитети на околните села.  Общо около 30 човека се събраха, за да чуят как ще им се помогне.

Гечев с производители в Ново село

Около 30 производители пристигнаха за срещата

Производителите посрещнаха зам.-министъра с думите, че вече има резултат от действието на мобилните групи и цените на тържищата са се увеличили. В момента доматите на едро се изкупуват средно за 0.50 лева за килограм, посочи Гечев. Във вторник, когато бяха протестите в Ново село цената на червения зеленчук бе паднала до 0.20 лева. (Увеличението е 150%.)

Явор Гечев информира фермерите, че след старта на мобилните групи, в страната са вкарани само 25 тона домати. „Уплашихме хората, които внасяха нерегламентирано“, констатира той.

Зам.-министърът поясни, че заповедта за създаване на контролните екипи е със срок на действие един месец. Този четвъртък в МЗХ ще се съберат експерти от различни институции, за да обсъдят по-нататъшните действия, включително и как може да се приложи румънския модел. „Възможно е да има нужда от законови промени, но ние ще търсим най-прекия път“, поясни Явор Гечев.

Той съобщи на производителите, че е поръчал на изпълнителния директор на фонд „Земеделие“ Румен Порожанов да разгледа буферите в бюджета на фонда, за да се компенсират ощетените производители. „Те няма да получат веднага обезщетения, но се надяваме все пак да им помогнем“, каза  по-късно Явор Гечев. Той добави, че министерството води преговори и с търговските вериги, за да изкупуват по-активно българска продукция. „Проблемът е в това, че производителите на зеленчуци са предимно дребни фермери, а хипермаркетите настояват за партиди. Затова сдружаването между тях ще е полезно.“

Leave a Comment