От 8 февруари до 5 март се заявява помощта за зимни пръскания

пръскане, растителна защитаОт понеделник, 8 февруари, ДФ „Земеделие“ приема заявления по схемата „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период”. Приемът ще продължи до 5 март 2021 г.

Ще се приемат документи за закупуване на продукти за растителна защита, за контрол на вредители при трайни овощни насаждения, ягоди, малини и маслодайна роза, през зимния сезон, които се прилагат в периода след преминаване на студовете до набъбване на пъпките.

Срокът за отчитане на дейностите е до 14 май 2021 г., а до 30 юни ще бъдат изплатени средствата.

Управителният съвет на ДФ „Земеделие“ утвърди финансов ресурс от 6 млн. лв. по схемата за зимните пръскания за 2021 г.

Помощта се предоставя на два пъти през годината. Първият е през пролетта и при него стопани получават до 270 лв. на хектар с ДДС за закупени с разходооправдателни документи препарати за борба с вредителите. Средствата, които се предоставят за втория етап, следва да покрият част от разходите на овощарите и градинарите, направени за растително-защитни продукти, които се използват през есента, в периода на масов листопад и гниене на листата. Финансовата подкрепа е до 100 лв. на хектар с ДДС.

Средствата се изплащат само за продукти за растителна защита, закупени от лица, които са търговци по смисъла на Търговският закон и притежават удостоверение за търговия с продукти за растителна защита, на основание чл.91, ал.1 от Закона за защита на растенията и са вписани в публичния регистър на БАБХ за разрешените за употреба продукти за растителна защита, на основание чл.6, ал.1 от Закона за защита на растенията.

 

Leave a Comment