През 2020 г. краставиците са били с 11% по-скъпи, пиперът с 8 на сто

Производството на зеленчуци намаля със 17% през 2020 г., най-силно се видя това при доматите, чиято средногодишна цена намаля с 1 на сто

краставицаНеблагоприятна за производството на зеленчуци се оказва 2020 г. по данни на НСИ. Брутната продукция е намаляла с 10%, което се дължи основно на свиване на физическото производство. На годишна база се очертава спад на производството с 17% в сравнение с 2019 г. Цените на зеленчуците бяха с 8-10% по-високи от миналогодишните, пише в януарския си бюлетин Центърът за икономически изследвания в селското стопанство (САРА).

Делът на зеленчукопроизводството в растениевъдната продукция за 2020 г. ще остане на нива около 7,5%, докато в Брутната селскостопанска продукция ще е около 5,1%. Това е леко понижение от 5,2% през 2019 г.

По първоначални оценки производството на домати е сред най-силно засегнатите сектори в зеленчукопроизводството, където може да има до 30% спад на годишна база. Делът на доматите съставлява около 20% от брутната продукция от зеленчуци през 2020 г., докато година по-рано е възлизал на 25%.

Средните цени на дребно на пипер и краставици през 2020 г. са по-високи с около 10%. При доматите те достигат средногодишни равнища от 2,58 лв/кг, което е с -1% надолу в сравнение с 2019 г. При краставиците, средногодишните цени за 2020 г. са с 11% нагоре, достигайки 2,98 лв/кг. При зеления пипер, цените на дребно са с 8% по-високи от 2019 г., равнявайки се на 2,50 лв/кг.

След като през ноември цените на едро и дребно на основните зеленчуци се повишаха осезаемо през последните два месеца, слабото търсене ги понижава. За януари те са 27% по-ниски при доматите на едро и 47% при краставиците за година. При цените на дребно тези разлики не са така изразени, което се обяснява с повишените разходи в търговията на дребно и склонността й да задържа цените при ръст на цените на едро и да ги запазва при тяхното понижение.

Пак през 2020 г. световното зеленчукопроизводството прогресира с годишен ръст от 1 до 2%.

Цените на доматите в ЕС през декември остават без промяна в сравнение с предходния месец на нива около 0,97 евро/кг. Тези цени са сред най-ниските за последните 5 години. Испания отново е засегната от низходящ тренд, като цените са на равнища от 0,66 евро/кг през декември, докато Холандия, другият водещ производител на домати за прясна консумация, има 33% увеличение за месец.

Цените за януари и февруари в ЕС се прогнозира да бъдат между 0,95-1,05 евро/кг, като останат под средните за този период на годината.

През януари цените на сладкия пипер в ЕС се задържат относително високи. Цените на едро в Испания са около 1,25 евро/кг, което е с 4% над тези от миналата година. Цените на едро на сладкия пипер в Турция остават на равнища до 0,52 US$/кг, което е с 2% надолу за месец и +16% на годишна база. Цените на едро на краставици през януари продължават леко да се повишават, като предлагането в ЕС е доста ограничено, което е предпоставка за покачването им. В Полша, където пазарът има силен арбитраж заради внос от различни места, цените остават високи – 1,20 евро/кг, по данни на www.tridge.com. В Турция те остават по-ниски отколкото през същия месец на миналата година, макар да се повишават до 0,45 US$/кг.

Leave a Comment