В Германия стартира извънредната помощ Ковид-19 за 2021 г.

При спад в продажбите, мярката поема определени проценти от разходите за данъци, застраховки, лизинг, наеми и други

Германия, птицевъдствоИзвънредната помощ свързана със щетите от Ковид-19 Корона III, е в сила от януари 2021 г. Достъпът до пакета за помощ е значително улеснен от федералното правителство на Германия. Ето защо собствениците на животни и специализирани ферми, които са претърпели значителен спад в продажбите, трябва да подадат заявление, съобщава немското издание Аgrarheute.

Това са най-важните точки на помощта:

  • Всички компании със спад в продажбите над 30% имат право да кандидатстват. Те могат да получат поетапно възстановяване на фиксирани разходи .
  • Вече няма разлика между различните сривове на продажби през различните месеци на затваряне.
  • Максималният лимит на финансиране е увеличен от 200 000 евро или 500 000 евро до 1,5 милиона евро на месец за финансиране.
  • Месеците на финансиране са от ноември 2020 г. до юни 2021 г.
  • Плащанията по сметка ще се извършват за всички отговарящи на условията компании.

Колко е безвъзмездната помощ?

Както и преди, конкретният размер на субсидията се основава на спада в продажбите в сравнение със съответния месец на 2019 г.

  • В случай на спад на продажбите от 30 до 50 процента, до 40 процента
  • със спад в продажбите от 50 до 70 процента, до 60 процента и
  • в случай на спад на продажбите с повече от 70 процента, до 90 процента от допустимите фиксирани разходи.

Кои фиксирани разходи подлежат на възстановяване?

Възстановимите фиксирани разходи включват лизингови сделки, данъци върху имуществото, застраховки, абонаменти и други постоянни разходи, както и разходи за наем на превозни средства и машини, разходи за лихви, амортизация на активи до 50 процента, част от разходите за финансиране на лизингови вноски, разходи за електричество, вода, отопление и др.

Разходите за персонал, които не се покриват от краткосрочни помощи, се субсидират с фиксирана ставка от 20 процента от фиксираните разходи.

Инвестициите в структурна модернизация и прилагане на хигиенни концепции, както и инвестиции в цифровизация и модернизация могат да бъдат заявени като разходна позиция.

Първи заявления през февруари

Очаква се платформата за кандидатстване да бъде активирана от средата на февруари, така че заявленията да могат да се подават онлайн от този момент.

Първите вноски трябва да бъдат направени през февруари 2021 г., ако са спазени изискванията за мостовата помощ III; редовното изплащане от федералните провинции ще започне през март 2021 г.

Leave a Comment