Кризисните мерки за лозаро-винарския сектор продължават и през 2021 г. с увеличен % на подпомагане

За „Кризисно съхранение на виното“ е възможен втори прием

грозде - ШардонеПромени в Наредба №6 за предоставяне на финансова помощ по мерките в Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019 – 2023 г. предвиждат удължаване на кризисните мерки до края на 2021 г., по-високата финансова помощ от 2020 г. да се запази и за 2021 г., да се въведат административни облекчения. Проектът е публикуван за обсъждана на страницата на МЗХГ.

За мярка „Кризисно съхранение на вино“ в проекта на наредба е предвидено размерът на помощта да бъде актуализиран спрямо текущите пазарни нива. Това се налага поради движението на пазарните показатели и цялостната икономическа обстановка в национален и световен мащаб, които доведоха до увеличени разходи за винопроизводителите с висока степен на отклонение от обичайните стойности.

За 2021 г. по мярката е предвидена и възможността за авансово изплащане на цялата договорена финансова помощ, като в този случай партидите вино могат да бъдат заявени със срок на съхранение от 16 октомври 2020 г. до 31 декември 2021 г.

Предвидена е и възможност за провеждане на втори прием на заявления за предоставяне на финансова помощ за кризисно съхранение на вино, като необходимостта от този прием ще се преценява на база наличен бюджет. По този начин на представителите на сектора ще бъде предоставена допълнителна възможност да се възползват от кризисно подпомагане, в случай на продължителна икономически неблагоприятна обстановка. Ако бъде отворен втори прием по мярката, условията и заложените максимални срокове за съхранение и изплащане на финансовата помощ ще бъдат валидни и за кандидатите, подали заявления през него.

По мярката са направени и някои технически корекции, предвидена е хипотезата на частичен отказ на заявлението за кандидатстване и на заявлението за окончателно плащане, се посочва в мотивите към проектонаредбата.

В проекта на наредба е предвидено също увеличеният размер на подпомагането по мерките от програмата да се запази и през 2021 г.: по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“ помощта да бъде 90% (вместо 75 %) от направените допустими разходи. По мерки „Застраховане на реколтата“, „Инвестиции в предприятия“ и „Събиране на реколтата на зелено“ помощта да бъде 70% (вместо 50%). За мерки „Популяризиране в трети държави“ и „Информиране в държавите членки“  помощта от ЕС също да бъде 70% (вместо 50%), но в случай че кандидатът отговаря на критериите и за държавна помощ, крайният размер на помощта остава 80%. Този размер на подпомагане ще се отнася за кандидати, сключили договор за предоставяне на финансова помощ по мерките от програмата през финансова 2021 г.

С предложените изменения и допълнения се осигурява и прилагането на мярка „Събиране на реколтата на зелено“ по облекчен за администриране ред. Тази възможност, предвидена в европейското законодателство, прави мярката по-гъвкав инструмент за подпомагане в условията на пазарната криза, предизвикана от разпространението на COVID-19.

Leave a Comment