Риана предизвика гнева на Индия като подкрепи фермерските протести

РианаАмериканската поп звезда Риана предизвика гнева на министерството на външните работи на Индия като подкрепи започналия в края на ноември миналата година протест на фермерите. „Защо не говорим за това?“, попита популярната изпълнителка в туит, където пусна линк към информация на Си Ен Ен. В нея се съобщава за прекъснатия от властите интернет заради кулминацията на протестите миналата седмица и за арестуваните журналисти, които ги отразяват.

Туитът на поп суперзвездата, прочетен от нейните 101 милиона последователи, предизвика глобално изливане на подкрепа към фермерите.

Няколко часа по-късно Грета Тунберг – тийнейджърката, която се бори за срещу климатичните изменения, както и вицепрезидента на САЩ Камала Харис, също написаха постове в защита на фермерите.

В отговор Индия обвини „чуждестранни лица“ и „известни личности“ в в безотговорност.

В изявление, публикувано днес, министерството на външните работи на Индия заяви, че индийският парламент е приел „реформаторско законодателство, свързано със селскостопанския сектор“ след пълен дебат и дискусия.

„Изкушението на сензационните хаштагове и коментари в социалните медии, особено когато се прибягва от известни личности и други, не е нито точно, нито отговорно“, пише в изявлението.

Индия спря услугите за мобилен интернет в три области около столицата Делхи, където са струпани десетки хиляди фермери в знак на протест срещу новите закони.

Миналата седмица шествие на трактори в центъра на Делхи завърши с жестоки сблъсъци, протестиращ загина, а десетки полицаи бяха ранени.

Прочети още: След близо 2 месеца протести, смъртни случаи и студ, фермерите от Индия постигнаха частичен успех

Leave a Comment