ФАО: Световните цени на храните рязко се повишиха през януари, запасите от зърно намаляват

Индексът на ФАО нараства с 4,3%, достигайки най-високото си ниво от юли 2014 г.
Снимка на ФАО

Снимка на ФАО

4 февруари 2021 г., Рим – През януари световните цени на храните продължават да растат за осми пореден месец с най-значителни печалби в зърнените култури, растителните масла и захартаспоред Организацията за прехрана и земеделие (ФАО) на ООН.

Индексът на цените на храните на ФАО бе публикуван днес, проследявайки месечните колебания в световните цени за най-популярните хранителни стоки. През януари средната му стойност беше 113,3 пункта, което е с 4,3% по-високо от нивото от декември 2020 г., достигайки най-високото ниво от юли 2014 г.

Индексът на цените на зърнените култури на ФАО е нараснал със 7,1% спрямо предходния месец, подпомогнат от рязкото покачване на международните цени на царевицата, които са нараснали с 11,2%, което е с 42,3% повече от януари 2020 г. Това се дължи на по-нататъшно намаляване на глобалното предлагане на фона на силни покупки от Китай и по-ниско от очакваното производство в Съединените американски щати, както и временно спиране на лицензите за износ на царевица в Аржентина. Цените на пшеницата се увеличиха с 6,8 процента, водени от силното глобално търсене и очаквания спад на продажби от Руската федерация, където митата за износ на пшеница ще се удвоят от март 2021 г. Цените на ориза бяха стимулирани от силното търсене от Азия и Африка.

Индексът на цените на растителното масло на ФАО нарасна с 5,8% през януари и достигна най-високото си ниво от май 2012 г. Това се дължи на по-ниското от очакваното производство на палмово масло в Индонезия и Малайзия поради излишните валежи и продължаващия недостиг на работници мигранти, както и продължителните стачки в Аржентина, които намалиха износните доставки на соево масло.

Индексът на цените на захарта на ФАО е нараснал с 8,1 процента спрямо декември на фона на силното глобално търсене на внос и опасенията относно намаленото предлагане в резултат на влошаване на сортовете култури в Европейския съюз, Руската федерация и Тайланд и по-сухо от обичайното време в Южна Америка. Повишаването на международните цени на захарта беше подкрепено и от поскъпването на суровия петрол и засилването на бразилския реал.

Индексът на цените на млечните продукти на ФАО се повиши с 1,6%, дължащ се на силни покупки от Китай преди навечерието на Нова година на фона на сезонен спад в износа на Нова Зеландия.

Индексът на цените на месото на ФАО е с 1,0 процента по-висок от този през декември, подсилен от силното световно търсене на птиче месо, особено от Бразилия, и в същото време ограничено производство и износ от няколко европейски държави поради огнища на инфлуенца по птиците.

Очаква се световните запаси от зърнени култури силно да намалят

Днес ФАО публикува също Резюме на предлагането на зърно и търсенето на зърно, което предоставя редовни актуализации за световните тенденции в производството на зърнени култури, потреблението, търговията и запасите.

Производството на пшеница и ориз е достигнало рекордни нива според актуализацията на ФАО за 2020 г. Предварителните прогнози за производството на зърнени култури през 2021 г. показват умерено нарастване на количеството зимна пшеница в Северното полукълбо, предизвикано от увеличените засяти площи във Франция, Индия, Руската федерация и Съединените американски щати. Производството на царевица в южното полукълбо се очаква да намалее леко от рекордните нива в Аржентина и Бразилия, но да остане над средното. Прогнозите за производството за Южна Африка и съседните страни са благоприятни.

В същото време прогнозите, публикувани този месец, сочат увеличаване на световната търговия и рязък спад в световните запаси от зърнени култури.

Потреблението на зърнени култури в света през сезон 2020-2021 се прогнозира на 2 761 милиона тона, което е с 52 милиона тона повече от миналия сезон. Основната причина за това увеличение е активното потребление на фуражни зърна за фуражни цели в Китай. Очаква се глобалното потребление на пшеница и ориз да се увеличи съответно с 0,7% и 1,8% през следващата година.

Прогнозира се, че запасите от зърнени култури в света ще намалеят с 2,2 процента до 801 милиона тона, най-малкото от пет години. В резултат съотношението на запасите от зърно към неговото потребление в света ще спадне до 28,3%, достигайки най-ниското си ниво през последните седем години. Актуализираната прогноза отразява значителна корекция надолу в данните за запасите от царевица в Китай.

Световната търговия със зърнени култури през сезона 2020-2021 се прогнозира на 465,2 милиона тона, което е с огромните 5,7% над рекорда от предходния сезон. Това увеличение се дължи на големи покупки на царевица от Китай, предимно от Съединените американски щати. Очаква се световната търговия с ориз да продължи да расте и да нараства със 7,9%, дължаща се на по-нататъшно увеличение на износа на Индия.

Актуализираната прогноза на ФАО отчита корекциите на търсенето и предлагането на царевица в Китай от сезон 2013-14. Неочаквано големи покупки царевица от Китай през последните седмици са много над очакваното търсене на царевица за консумация на фуражите и поради ограниченото предлагане на вътрешния пазар. Това най-вероятно се дължи на бързото възстановяване на производството на свинско месо след избухването на Африканска чума по свинете.

Leave a Comment