Създава се Съвет по пчеларство към министъра на земеделието

Заявленията за регистрация в БАБХ на малки пчелини се подават чрез кмета, реши при второ четена на Закона за пчеларство парламентът

пчелинът на ГениСъздава се Съвет по пчеларство като консултативен орган към министъра на земеделието, реши на второ четене на промените в Закона за пчеларството парламентът. Досега такъв орган е бил Националният браншови пчеларски съюз.

Министърът на земеделието е председател на Съвета, със свои заповеди определя състава му и утвърждава правила за организацията и дейността на консултативния орган, информира БТА.

Не бе прието предложението на независимия народен представител Валери Жаблянов функциите на този орган да се определят в закона.

В състава на Съвета влизат представители на аграрното ведомство, ДФ „Земеделие“ – Разплащателна агенция, Българската агенция по безопасност на храните и пчеларски организации, отговарящи на изисквания, определени в правилата.

Пчелните семейства се настаняват в пчелини, регистрирани по реда на Закона за ветеринарномедицинската дейност, определи още парламентът.

Постоянните пчелини задължително са с ограждение, като в урегулираните поземлени имоти са с ограда, осигуряваща безопасността на обекта и непозволяваща свободен достъп и преминаване на хора и животни. Пчелините са обозначени с табелка с регистрационния номер на пчелина.

Обектите в горски територии могат да са с ограждение, което не представлява строителство по смисъла на Закона за устройство на територията, и на което се поставя табелка с регистрационния номер на пчелина.

За постоянните пчелини, намиращи се в защитени територии, тези изисквания не се прилагат.

Пчелните семейства се настаняват в пчелини, регистрирани по Закона за ветеринарномедицинската дейност. Собствениците или ползвателите на пчелини подават заявление по образец до директора на съответната Областна дирекция по безопасност на храните.

Депутатите гласуваха собствениците или ползвателите на малки пчелини за лични нужди да подават заявлението чрез кмета или кметския наместник, като за регистрацията не се събира такса.

Leave a Comment