Вечният календар: 2021 г. ще е благоприятна за жито, овошки, грозде, но ще има много болести

Предсказанията, направени на база на планетите, говорят, че през пролетта и лятото ще има много дъждове с гръмотевици и болести по говедата, есента – голяма вода

Вечният календарПредсказанията за 2021 година, направени преди повече от 160 години във „Вечен календар“, засега се сбъдват, а именно, че ще има „препирни и несъгласия помежду всичките человеци и големи вреди на търговците“.

„Вечен календар“ е един от най-ценните експонати в отдел „Етнография“ на Регионален исторически музей – Видин. Книгата е издадена в Букурещ през 1860 година благодарение на спомоществователството на видни възрожденци от различни български градове, между които и видински учители, търговци и занаятчии, които са изписани върху книгата, разказа пред БТА етнографът в музея д-р Сашка Бизеранова.

Изданието е на български език, с кожена подвързия, а форматът му е 15х25 см.

На практика „Вечен календар“ представлява една енциклопедия, която е особено ценна с информацията, която носи за света и България, и притежанието й е било въпрос на чест в онези години. Книгата става част от фонда на видинския музей през 1999 година, като до тогава е била притежание на частно лице.

Най-любопитната част от книгата е тази с предсказанията по години. Те са направени на база подреждането на планетите спрямо звездите, луната и слънцестоенето и връзката им със зодиакалните знаци.

Всеки един цикъл от предсказанията е от 28 години, след което има повторяемост.

И така според издадения през 1860 година „Вечен календар“ новата 2021 г. ще бъде под влиянието на планетата Юпитер в зодия Лъв и ще е благодатна за всичко – жито, коприна, особено маслини, овошки и грозде, но и болести ще се появят на много места.

Според прогнозата в книгата зимата ще започне първо с лют студ, след това ще бъде топло, а накрая ще има нормални за сезона температури.

Предвещанието е, че през пролетта и лятото ще има много дъждове с гръмотевици, като ще се появят и болести по говедата.

Прогнозата за есента е, че ще е с голяма вода и болести.

Според писанията в книгата страшни смущения ще се покажат в някои части на земята с убийства на много воини, страшни боеве и беди за царете.

„Вечният календар“ прогнозира, че през 2021 година ще има „препирни и несъгласия помежду всичките человеци и големи вреди на търговците“, което за момента се сбъдва. Дали и останалата част от предсказанията за 2021 година, направени преди 161 години, ще се случат – предстои да видим!

 

1 Comment

  1. Златин Димитров каза:

    Здравейте, има ли някакво сканирано копие на книгата, откъдето мога да я изтегля? Или дали има начин да ми я дадат за да си я преснимам в музея в град Видин

Leave a Comment