Летище Пловдив ще увеличи карго полетите по инициатива на Тракия икономическа зона

Летище ПловдивЕкипът на „Клъстер Тракия икономическа зона“, който развива Тракия икономическа зона /ТИЗ/, и изпълнителният директор на летище Пловдив Спас Шуманов започват серия от срещи на фирми от зоната с авиационни брокери и оператори с цел увеличаване на карго полетите. Аеропортът вече бележи неколкократен ръст в превозените товари, на фона на спрените заради пандемията пътнически полети.

В първата среща, чийто домакин бе Спас Шуманов, се включиха инж. Пламен Панчев –  председател на „Клъстер Тракия икономическа зона“, Катя Стайкова – директор „Връзки с обществеността“ на Клъстера, Синан Емин – член на борда на директорите на „Техно Акташ“ АД, Пламена Георгиева от отдел „Логистика“ на фирма „одело България“, Мирослав Арабаджиев и Теодор Арабаджиев – представители на авиационния брокер AIR STAR.

„Ангажираме се да предоставим гъвкави и добри условия, които да бъдат рентабилни за дейностите на компаниите“, подчерта още в началото на разговора Спас Шуманов. Директорът отбеляза един от големите плюсове на летището – възможност за 24-часово извършване на товарни полети и наземно обслужване, а не само в дневните часове, както е при други въздушни гари. Той посочи и възможност за обособяване на редовна карго линия, което ще поевтини превоза и ще позволи по-дългосрочна предвидимост и планировка на логистичните екипи на фирмите.

Представителите на двете компании от Тракия икономическа зона обсъдиха с екипа на AIR STAR, който над 15 години оперира в този бранш, какви са условията за въздушен транспорт на товари.

„Радваме се, че г-н Шуманов е амбициозен и инициативен ръководител, в негово лице откриваме съмишленик и партньор в усилията ни за успешно развитие на регион Пловдив. Инвестиционна дестинация Пловдив и в частност Тракия икономическа зона става още по-привлекателна с добре работещо летище за карго и пътнически полети“, изтъкна инж. Пламен Панчев, който е създател на зоната. Той наблегна и на факта, че в района на аерогарата има железопътна спирка, която е буквално на метри от фирмите в зона Куклен, част от ТИЗ. Инж. Панчев е подел инициатива спирката да се използва и така чрез жп транспорта работещите в зоната, а и самото летище ще имат още един вариант за превоз. „Един екологичен транспорт като железопътния е акцент и в нашия проект „Консорциум въглеродно-неутрални индустриални паркове“, обясни инж. Панчев.

„Искаме фирмите в ТИЗ да научат, че опцията карго полети от летище Пловдив е най-рентабилната за тях в сравнение с други аеропорти. Затова продължаваме срещите компании – летище – карго оператори. Започваме и специална информационна кампания“, каза Катя Стайкова. Стайкова и Шуманов са в основата на инициативата карго-превозите в летищните услуги да бъдат директно промотирани пред бизнеса в региона.

*Тракия икономическа зона е най-мащабната и устойчиво развиваща се индустриална зона в Югоизточна Европа. Обхваща 6-те индустриални зони в района на Пловдив, в които за период от 25 години са инвестирани над 3 милиарда евро и са привлечени над 200 фирми.

Leave a Comment