Байер задели още 2 млрд. долара за компенсиране на потребители на Раундъп

 

Байер

Немската компания сключи споразумение с потърпевши от ползването на хербицида през 2020 г. за 10,9 млрд. долара

Германският фармацевтичен гигант Байер е постигнал сделка за 2 милиарда долара (близо 1,7 милиарда евро), за да разреши бъдещи правни твърдения, че неговият унищожител на плевели Раундъп причинява рак.

Споразумението, обявено в сряда тази седмица, ще обхване бъдещи искове, предявени от хора, които са били диагностицирани с неходжкинов лимфом – вид рак – и са били изложени на действието на противоречивия хербицид преди да бъдат диагностицирани, съобщи Ройтерс.

Байер също така ще предостави възможност за компенсация на хора, изложени на популярния продукт, от който могат да развият рак в бъдеще.

Съгласно предложения план Bayer ще предостави 2 милиарда долара за период от четири години като компенсация и за покриване на разходите за диагностична помощ.

Той също така включва създаването на научен консултативен комитет, чиито констатации не биха били правно обвързващи.

Хората, за които се прецени, че са допустими за компенсации, ще могат да получат до 200 000 долара.

Страните могат да се договорят и за удължаване на периода на уреждане.

Байер е потънал в спора за хербициди, съдържащ глифозат, след като придоби американска компания за семена и химикали Монсанто през 2018 г.

Немският концерн продължава да отхвърля твърденията, че Roundup причинява рак, заявявайки, че десетилетия проучвания показват, че хербицидът и глифозатът са безопасни за хората.

През юни миналата година Байер обяви споразумение за 10,9 милиарда долара с хиляди ищци, които обвиняват Раундъп за заболяването си от рак.

Прочети още: Байер ще плати почти $ 11 млрд. на ищци от САЩ, пострадали от Раундъп

Leave a Comment