Фермерите в Полша могат да печелят от агротуризъм без да плащат данък върху доходите

раждане на телеАгротуризмът набира популярност в Полша всяка година. Много хора предпочитат да почиват в тих район, с достъп до местни, традиционни или органични храни и други „селски“ атракции. Този вид дейност е чудесен допълнителен източник на доходи, разказва полското издание Farmer.

Агротуризмът дава възможност на гостите да се изживеят автентичните дейности, свързани с управлението на фермите и селскостопанския начин на живот. Тук става дума например за възможността да се яде, купува или участва в производството на храна директно от фермера. Често е свързано с възможността за конна езда или друга форма на общуване със селскостопански животни; кану; участие в събирането на мед, плодове или други земеделски култури; участие в традиционни регионални обреди; риболов в езера на задния двор и др.

Няма единен закон, който да се занимава с начина и изискванията на воденето на агротуризъм, той се регулира от редица разпоредби, съдържащи се в различни правни актове. 

И така, в съответствие със Закона за хотелските услуги, фермите за агротуризъм и съоръженията за селски туризъм се считат за други съоръжения, където могат да се предоставят хотелски услуги. Стаите, наети от фермерите, и местата за разпъване на палатки във ферми, управлявани от тях, също се считат за такива, ако тези съоръжения отговарят на минималните изисквания за оборудване, посочени в този закон. Това са изискванията за оборудване, санитарни условия, свързани с настаняването на туристи или противопожарна защита, на които трябва да отговарят фермите за агротуризъм, разбирани като други съоръжения.

Тези разпоредби не се прилагат за наемане на стаи от фермери, продажба на домашни ястия и предоставяне на други услуги, свързани с престоя на туристи във ферми. По този начин земеделският производител не е задължен да регистрира стопанска дейност в областта на агротуризма . 

Ситуацията е различна, когато агротуризмът трябва да се управлява от лице, което не отговаря на определението за фермер, например лице, живеещо в провинцията, но работещо професионално като например счетоводител, търговец и т.н.

Доходите, получени от наемане на стаи за гости в жилищни сгради, разположени в селски райони във ферма, и доходи от осигуряване на храна за тези гости, ако броят на наетите стаи не надвишава 5, са ​​освободени от данък върху доходите (този брой включва само стаи за изключително ползване от гости, без трапезария, хол, кухня и др.).

Основното изискване за всеки строителен обект във ферма, където се предоставят агротуристически услуги, е да има решение, позволяващо изграждането или използването на обекта. За стари сгради е приемливо становище за безопасност при използване, издадено от експерт.

Продажбата на храна като част от основната агротуристическа услуга е възможна само на онези туристи, които отсядат в дадена ферма. Предприемачът (в случая фермер), който я произвежда или предлага на пазара, носи пълна отговорност за осигуряване на здравната безопасност на предлаганата храна. Той също така е отговорен за всички вреди и увреждания на здравето на потребителя, причинени от лошото му качество. Храненето на туристите задължава фермера да отговаря на основните санитарни и хигиенни изисквания, включително добра хигиенна практика и елементи на системата HACCP.

Фермерите могат да наемат служител или да поверят някои дейности на друго лице въз основа на временен договор или за конкретна задача.

Собственикът на фермата за агротуризъм, разбира се, също носи пълна отговорност за безопасността на гостите.

Leave a Comment