С нови 50 милиона НАП ще продължи разплащането към затворените сектори

3P1A3790Нови 50 милиона лева са преведени към НАП, за да продължи разплащането към административно затворените сектори заради пандемията, активно продължава и изпълнението на всички останали антикризисни мерки в подкрепа на бизнеса и гражданите. Това бе докладвано на работно съвещание при премиера Бойко Борисов, в което участваха министри, представители на Националния оперативен щаб и на ваксинационния щаб.

„Със засилването на процеса на ваксинация и с увеличението на броя на оздравелите българи, това е един от начините през април, май, юни държавата вече да излезе от тази криза“, отбеляза премиерът. Борисов изтъкна, че тъй като доставките на ваксините вече са регулярни, може да започне по-масово ваксиниране, както и да бъдат напълно покрити служители като полицаи, военни, учители, работещи в театри, и др.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов докладва на премиера Борисов, че продължава ускорената работа на правителството по изпълнението на антикризисните мерки в подкрепа на бизнеса, и че се обсъжда включването на нови мерки.

Министърът заяви, че след разрешение на Министерството на финансите допълнителни 50 милиона лева са преведени към Националната агенция за приходите миналата седмица, за да продължи работата и разплащането към административно затворените сектори.

„Заедно с бизнеса се договорихме, че мярката ще продължи и през февруари и в петък е изпратено първото запитване към ЕК по повод нотификацията и продължаването на мярката през февруари“, уточни Лъчезар Борисов.

Министърът на икономиката информира, че е обсъдил с национално  представените работодателски организации как ще бъдат разходвани още 211 милиона лева по Механизма на Европейския съюз REACT-EU. „Те бъдат разходвани отново за оборотен капитал и ликвидна подкрепа на бизнеса, като първата мярка ще стартира до 10 дни след решение на Мониторинговия комитет и решение на Министерския съвет, по която мярка имаме получена нотификация от ЕК още декември“, отбеляза министърът.

Той докладва, че средствата, достигнали до бизнеса чрез мерките на Българската банка за развитие до момента, са на стойност над 300 милиона лева.

До сега по мярката 60/40 са изплатени 816 милиона лева, като запазените работни места са около 300 000. По мярката „Запази ме“ средствата, достигнали до бизнеса, са 18 милиона лева за 42 000 места.

Leave a Comment