КНСБ: 65% от населението живее с под необходимия минимум от 635 лв./месец

85175_300_2252 542 лева са необходимите средства за издръжка на живота на 4-членно домакинство от двама възрастни и две деца, или малко над 635 лева на човек. Това сочат най-новите данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

За осигуряване на тези 2542 лв. нетната заплата на двамата възрастни в семейството трябва да е поне 1271 лв., т.е. брутната да е поне 1638 лв., при условие, че работната заплата е единствен източник на доходи. През трето тримесечие на 2020 г. средната брутна работна заплата в страната е от 1373 лв., което означава, че е по-ниска с около 16,2% от необходимата заплата за издръжка.

Най-високата средна заплата е в столицата – 1855 лв., докато във Видин тя е два пъти по-ниска.

65 процента от домакинствата у нас живеят с общ доход под необходимите средства, сочат последните данни на КНСБ за четвъртото тримесечие на 2020-а година.

От КНСБ настояват да се предприемат мерки за нарастване на доходите на най-нископлатените работници и минималната работна заплата за страната да бъде 50 процента от средната.

Увеличението на общата стойност за издръжката се дължи основно на нарастването на цените на хранителните стоки, обяви Виолета Иванова от Института на КНСБ. Тя посочи, че нарастват цените на стоките от първа необходимост, които традиционно присъстват на българската трапеза. За домакинствата с ограничено потребление, особено в условията на пандемия, поскъпването на тези стоки означава, че се свива бюджетът в други разходни пера, а това обикновено е в образование, здравеопазване, облекло и обзавеждане.

Leave a Comment