Новият прием по мярка 5.1 няма да е за фермери

ракети за борба с градушкиС бюджет от 2 933 700,00 лева ще е новият прием по подмярка 5.1 „Подкрепа за инвестиции в превантивни мерки, насочени към ограничаване на последствията от вероятни природни бедствия, неблагоприятни климатични явления и катастрофични събития“. Този път бенефициенти ще са три държавни организации – Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), Изпълнителната агенция за борба с градушките и Национален диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт „Проф. д-р Г. Павлов“ (НДНИВМИ) към БАБХ. Заповед за утвърждаване на насоките за кандидатстване с подписа на зам.-министър Лозана Василева е издадена на 9 февруари и може да се обжалва в 14-дневен срок.

Припомняме, че на 2 февруари т.г. стартира отново по мярка 5.1 приемът за животновъди – птицевъди, свиневъди и стопани на дребни преживни животни, с бюджет от 23,5 млн. лв. – виж ТУК.

Минималният размер на допустимите разходи за едно проектно предложение, представено от един кандидат, е 15 000 лв., максималният  е 1 222 375 лв. Финансовата помощ до 80 на сто от проектните разходи.

Подкрепата има за цел да осигури надграждане на системите и действия пряко свързани с превенция и преодоляване на риска от възникване на заразни болести по селскостопанските животни и осигуряването на надеждна и ефективна защита от градови процеси и други неблагоприятни климатични явления,  на територията на страната. Подкрепата има за цел да осигури надграждане на набора от системи и действия за  организирането и провеждането на активни въздействия върху градовите процеси и други неблагоприятни климатични явления.

Разходите на БАБХ могат да бъдат за:

– Разходи за закупуване на оборудване, инструменти и съоръжения за лаборатории;

– Разходи за закупуване на специализирано мобилно оборудване за  пренасяне на проби, взети от животновъдни обекти или диви животни;

– Разходи за инсталации, включително разходите за монтаж и въвеждане в експлоатация на лаборатории;

– Разходи за акредитация на лаборатории;

– Разходи за закупуване на лицензи, придобиване и разработка на софтуер за лаборатории;

– Общи разходи, свързани със съответния проект за такси, хонорари за архитекти, инженери и консултантски услуги.

Допустимите разходи в проекта на Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ включват:

– Разходи за строително – монтажни дейности свързани с изграждане и реконструкция на кули, използвани за монтаж на радарни станции, вкл. прилежаща инфраструктура към тях;

– Разходи за закупуване на радарни станции, вкл. оборудване за анализ и съхранение на бази данни;

– Разходи за закупуване на транспортни средства, оборудвани за превоз на противоградна техника и специфични товари;

– Разходи за инсталации, включително разходи за монтаж и въвеждане в експлоатация на радарни станции;

– Разходи за закупуване на лицензи, придобиване и разработка на софтуер за противоградна защита;

– Общи разходи, свързани със съответния проект за предпроектни проучвания, такси, хонорари за архитекти, инженери и консултантски услуги

Одобрените проекти ще се изпълнява до 36 месеца от датата на подписването на административния договор. Крайният срок за изпълнение е не по-късно от 31 декември 2024 г.

Leave a Comment