ЕК одобри придобиването на компанията за растителнозащитни продукти Belchim от японската Mitsui

Европейската комисия одобри предложеното придобиване на белгийската Belchim от японската компания Mitsui.

производител на картофиБелхим и Мицюи разпространяват продукти на трети страни за растителна защита и предлагат собствени формулирани продукти за култури с висока стойност като картофи, зеленчуци и лозя. За такива култури и двете компании продават широка гама от продукти, които се базират най-вече на активни съставки. В Европейското икономическо пространство Мицюи е активна основно в защитата на културите чрез дъщерното си дружество Certis със седалище в Холандия.

Проучването на Комисията установи, че предложената транзакция, както е била нотифицирана първоначално, би намалила конкуренцията на следните пазари за растителна защита:

  • Регулатори на растежа на растенията (PGR), използвани за предотвратяване или контрол на поникването в складираните картофи.
  • Парафинови масла, използвани за предотвратяване или ограничаване на разпространението на вируси в семенни картофи и луковици на цветя.

На електронната си страница Белхим съобщи, че съгласно одобрението на Европейската комисия, придобиването ще бъде извършено в два различни часа. През първата фаза, 30% от акциите на БКП ще бъдат придобити заедно с контрола на бизнеса. Останалите 32% от акциите ще бъдат придобити през февруари 2021 година.
Подкрепа за тази операция получиха и двамата други акционери на BCP, ISK Biosciences Europe N.V./S.A. (IBE) и Mitsui Chemicals Agro Inc. (MCAG).

С този нов партньор Белхим ще засили мисията си: да бъде най-добрият достъп до агрофармацевтичния пазар в Европа и Северна Америка. Това ще стане чрез предлагане на иновативни решения, произтичащи от изследванията на нейните японски партньори и портфолиото от молекули, които притежава, както и продукти, получени от партньорства с други компании като Globachem.

Белхим ще продължи да действа като независима компания и със сътрудничеството на новия акционер Мицуи ще има възможност да подобри възможностите, услугите и предлагането.

Mitsui, базирана в Япония, е търговска къща, занимаваща се с редица световни търговия със стоки и други бизнеси, включително дистрибуция и доставка на продукти в различни индустрии като желязо и стомана, цветни метали, машини, електроника, химикали, енергетика -свързани стоки, логистика и инвестиции в инфраструктурни проекти.

Белхим, базирана в Белгия, е активена в разработването и комерсиализацията на селскостопански продукти, главно на европейския пазар за растителна защита. Belchim разпространява предимно широка гама от продукти на трети страни, но също така формулира и продава свои собствени решения за защита на растенията, по-специално за картофи, лозя, плодове и зеленчуци.

 

Leave a Comment