В. Грудев: Инвестиционните мерки 4.1 и 4.2 с прием април-май, таван до 250 хил. евро за трактори

Плащането за тютюна ще се забави с две седмици. Животновъдите с нерегистрирани обори заради чл. 137, могат да го направят до края на юни и да получат подпомагане със задна дата

Васил Грудев в ПловдивИнвестиционните мерки 4.1 – за стопанства, и 4.2 – за преработка на селскостопански храни, ще бъдат отворени за прием през април-май. „Това ще бъдат пълноправни приеми“, съобщи изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ Васил Грудев.

Подмярката 4.1 ще финансира не само проекти за напояване, иновации и други инвестиции, но ще има шансове и за проекти за закупуване на земеделска техника. Таванът, специално за техника, ще е 250 000 евро.

Директорът на фонда съобщи, че изплащането на директните субсидии от Кампания 2020 г. се движи по график. В края на февруари – началото на март стопаните от сектор Плодове и зеленчуци ще получат обвързаната подкрепа.

Засега единствено за тютюнопроизводителите индикативния график за плащанията ще се забави и вместо на 16 февруари, те се получат държавната помощ на 1 март. Причината е, че заповедта на земеделския министър все още не е влязла в сила.

Животновъдите, които доскоро не можеха да регистрират животновъдни обекти заради чл. 137 в Закона за ветеринарномедицинската дейност, който изискваше строителни книжа за стари обори, могат да го направят до края на юни и да получат субсидиите си със задна дата, информира Васил Грудев. Възможност за това дадоха промени в закона, които бяха обнародвани през август 2020 г. в 71-ви брой на „Държавен вестник“.

 

Leave a Comment