Фермери от Нидерландия емигрират в други страни заради еко правила

За да избягат от ограниченията в родината си, те купуват земя и правят ферми в Германия, Дания, Канада

крави в Ню МексикоПродажбата на фермата ми в Нидерландия и преместването в Германия, за да започна отначало, не беше лесно решение, каза Хенк ван Хеген. „Но вече не виждах бъдеще в Нидерландия за сина си.“

Ван Хеген и семейството му са част от нарастваща група холандски фермери, които си събират багажа и си тръгват – много от тях се преместват в Германия, Дания или Канада. Те обвиняват за своето решение все по-строгите правила срещу замърсяванията от селското стопанство и емисиите, пише „Политико“.

„Ние не само изнасяме селскостопански продукти, но изнасяме и фермери“, каза Клаас Йохан Осинга, старши съветник по международната политика на холандската асоциация на фермерите LTO.

Цените на земята в Нидерландия са сред най-високите в Европа. Това улеснява фермерите да продават и да закупят в Канада или Дания много по-голяма ферма“, каза той.

Но има страх, че мигриращите холандски фермери ще внесат своите хиперефективни техники в новите страни, създавайки същите проблеми със замърсяването, които са ги принудили да напуснат родината си.

Фермерите в Нидерландия емигрират отдавна. Но това се засили през последните пет години, тъй като те не искат да носят тежестта на новите регулаторни мерки за ограничаване на загубата на биологично разнообразие и изменението на климата.

Нидерландската статистическа служба CBS изчисли, че само 100 фермери са емигрирали между 2010 и 2015 г. Брокерът за земеделие Interfarms изчислява, че от 2015 г., когато влязоха в сила нови правила за ограничаване на емисиите на фосфати, има увеличение от около 75 фермери на година. Очаква се новите правила за намаляване на емисиите на азот да повишат още повече броя на земеделските мигранти.

„Загубих всяко доверие в правителството “, каза ван Хеген, който сега управлява ферма между Бремен и Хамбург със съпругата си и 23-годишния си син.

През 2015 г. ван Хеген построи обор в Нидерландия, за да приюти допълнително 140 крави. Но три години по-късно холандското правителство въведе така наречените фосфатни права за млечни ферми в отговор на драстичното увеличение на броя на млечните говеда след премахването на квотата за производство на мляко през 2015 г. Фосфатът и азотът, които замърсяват почвата и подпочвените води, се освобождават от оборски тор.

Ван Хеген изчисли, че правата за закупуване на допълнителен добитък биха стрували около 400 000 евро. „Правителството каза, че това е наш собствен проблем и че е трябвало да знаем, че предстои ограничение на растежа … но това не е вярно“, каза той.

Проблемите с холандските ферми произтичат от тяхната ефективност и интензивност. Въпреки че е малка, Холандия е петият по големина износител на млечни продукти в света и вторият износител на храни по стойност след САЩ. Университетът Вагенинген изчисли, че холандският износ на селскостопанска продукция миналата година възлиза на рекордните 95,6 милиарда евро.

Но има цена за това: 3,8 милиона крави в страната произвеждат толкова тор, че няма достатъчно място, за да се отървете безопасно от него. Земеделието е и най-големият източник на излишък на азот в защитените от ЕС зони по Натура 2000.

Поредица от съдебни решения принуждават правителството да предприеме репресии. Решение от 2019 г. замрази нови разрешителни за дейности, които отделят азот, засягащи транспорта, земеделието и инфраструктурата. За селското стопанство бяха предложени строги мерки, включително намаляване наполовина на броя на разрешените животни и схема за доброволно изкупуване за замърсяващи ферми. Хиляди яростни фермери обсадиха Хага в знак на протест.

Селскостопанският брокер Инеке Боргман, която помага на холандските фермери да намерят нова земя в Германия, заяви, че земеделието в Нидерландия се определя от „твърде много хора и дейности в малко пространство“.

Leave a Comment