Готов е новият Наръчник 2021 за кампанията за директни плащания

МЗХМинистерството на земеделието, храните и горите публикува Наръчник за подпомагане на земеделските стопани при кандидатстването им за директни плащания за кампания 2021 г. В него са разписани основните изисквания за подпомагане  по схемите, както и условията, на които трябва да отговорят стопаните. Документът съдържа актуална информация, необходима на стопаните при подаване на заяления за подпомагане и изпълнение на нормативните изисквания по схемите за директни плащания.

През Кампания 2021 всички кандидат-бенефициенти на директни плащания трябва да са активни земеделски стопани и да бъдат регистрирани по Наредба № 3 от 29 януари 1999   г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските стопани в областната дирекция „Земеделие“ (ОДЗ). Регистрацията трябва да е по постоянния адрес на физическото лице или на едноличния търговец или по адрес на седалището на юридическото лице, въз основа на анкетни карти с анкетни формуляри, попълнени от земеделския стопанин. На регистрация подлежат юридически лица, еднолични търговци и физически лица, навършили 18 години, които стопанисват земеделска земя и/или осъществяват производство на земеделска продукция. Изискванията за активен земеделски стопанин не се прилагат по отношение на земеделски стопани, които за предходната година са получили директни плащания под левовата равностойност на 3000 евро. Припомняме, че регистрацията като земеделски стопани не се изисква при кандидатстване само по схеми за Преходна национална помощ.

За заявените за подпомагане площи, кандидатите по схемите за директни плащания трябва да имат и валидни правни основания.

Под гриф „Важно“,

в Наръчника обръщат внимание на следното:

При попълването на заявлението за подпомагане на земеделските стопани ще бъде предоставен документ, в който са отбелязани допуснатите грешки, които могат да доведат до отказване или намаляване на размера на субсидията. Важно е кандидатът да прегледа много внимателно евентуалните грешки и да прецени дали желае да въведе корекции в заявлението с цел минимизиране и избягване на пропуски.

От изключителна важност е земеделският стопанин да се запознае подробно със съдържанието на заявлението, което подписва. Много съществено е да не пропусне да заяви участие по всички схеми, за които отговаря на условията за подпомагане. Ако е пропуснато да се заяви участие по някоя от схемите след това по нея няма да му бъде отпусната субсидия. Затова е препоръчително земеделският стопанин да обърне изключително внимание на частта от заявлението, в която отбелязва схемите, за които кандидатства за подпомагане.

По схемите за зелени директни плащания – диверсификация на културите, наличието на различните култури и техният дял на полето ще бъде проверено в периода 15 май-15 юли 2021 г. В този период следва да са налични всички култури (или поне ясно различими остатъци от културите), с които изпълнявате изискването за диверсификация.

При заявяване на ползваните площи в ИСАК, земеделските стопани ще имат възможност да проверяват дали спазват приложимите за стопанството им изисквания за зелени директни плащания или попадат в изключения, при които не се изисква спазването им.

Междинните култури трябва да бъдат налични на полето в периода от 1 септември до 1 ноември 2021 г. През този период не трябва да се прилагат продукти за растителна защита (ПРЗ), а ако културите са засети по-рано не трябва да са третирани с ПРЗ и от засяването до периода на задържане на полето. Междинните култури не следва да са налични на полето след 15 април 2022 г. По този начин се отговаря на изискването на регламента междинните култури да не се реколтират и да не остават като основна култура през следващата година.

При подаване на заявлението, е необходимо да решите и да маркирате кои площи заявявате като екологично насочени площи. Ако ги заявите като ЕНП е необходимо да спазвате приложимите за съответното изискване забрани и ограничения.

Съгласно Делегиран регламент на Комисията (ЕС) 639/2014, плащане по схемата повече не се отпуска, ако младият земеделски стопанин е престанал да упражнява ефективен и дългосрочен контрол върху юридическото лице. Ако се установи, че кандидат е предоставил неверни сведения, за да спази изискванията на схемата, се налага санкция в размер на 20% от сумата, която е получил или би получил.

През целия период на участието си в схемата за дребни земеделски стопанства, стопаните трябва да поддържат най-малко размера на допустимата площ, определен за Кампания 2015.

Документите за доказване на реализирано мляко трябва да са с дата на издаване в периода от 1 октомври 2020 г. до 30 септември 2021 г. и се представят в срок от 5 до 31 октомври 2021 г. в съответната областна дирекция на ДФ „Земеделие“- РА по постоянен адрес на кандидата-физическо лице или адрес на управление на кандидата-юридическо лице или едноличен търговец лично от земеделските стопани или чрез техен представител, упълномощен с нотариално заверено пълномощно.

Допустим е земеделски стопанин, на който всички регистрирани животновъдни обекти са разположени в планински район. Земеделски стопани, които имат дори един животновъден обект за отглеждане на говеда, овце и/или кози и/или биволи извън планински райони, не са допустими по схемата.

Документите за доказване на реализираните на пазара животни по схемата за обвързано подпомагане за месодайни крави и юници трябва да са с дата на издаване в периода от 1 октомври 2020 г. до 30 септември 2021 г. и се представят в срок от 5 до 31 октомври 2021 г. в съответната областна дирекция на ДФ „Земеделие“-РА по постоянен адрес на кандидата-физическо лице или адрес на управление на кандидата-юридическо лице или едноличен търговец лично от земеделските стопани или чрез техен представител, упълномощен с нотариално заверено пълномощно. Към всеки документ се посочва номер на ветеринарномедицинското свидетелство за придвижване на животни, за което документът се отнася.

Заявените животни по схемата за овце-майки/кози-майки под селекционен контрол трябва да са вписани в родословната книга, поддържана от Развъдна организация или ИАСРЖ. Документите за доказване на реализирано мляко и/или животни трябва да са с дата на издаване в периода от 1 октомври 2020 г. до 30 септември 2021 г. и се представят в срок от 5 до 31 октомври 2021 г. в съответната областна дирекция на ДФ „Земеделие“-РА по постоянен адрес на кандидата-физическо лице, или адрес на управление на кандидата-юридическо лице, или едноличен търговец лично от земеделските стопани, или чрез техен представител, упълномощен с нотариално заверено пълномощно. Към всеки документ за реализация на животни се посочва номер на ветеринарномедицинското свидетелство за придвижване на животни, за което документът се отнася.

Освен подаването на заявление за подпомагане за Кампания 2021, в периода 1 до 31 декември 2021 г. кандидатите по схемите за обвързано подпомагане за плодове, зеленчуци и оранжерийни зеленчуци следва да представят и декларация по образец за произведената продукция през годината на кандидатстване, както и документи, които доказват нейната реализация, в съответните областни дирекции на Държавен фонд „Земеделие“-РА, отдел „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане“. Представените документи ще бъдат изпращани за проверка в НАП.

 

Leave a Comment