Зима като никоя друга в Тексас

крави в Ню МексикоЗима като никоя друга преживява Тексас. Фермерите са абсолютно неподготвени за рязката смяна на метеорологичните условия и казват, че нито родители им, нито дядовците им помнят някога да е имало такъв студ. А само преди седмица следобедната температура е била 24 градуса.

През нощта на на 15 срещу 16 февруари обаче термометърът в източните части на американския щат падна до -12 градуса, а на места в западен Тексас са измерени дори -18 градуса.

Това е феномен за щата, в който през зимата температурата много, много рядка слиза под 0 градуса.

Голяма част от жителите на Тексас са изправени пред прекъсвания на електрозахранването, а автомобилният транспорт е до голяма степен парализиран. Прогнозите вещаят продължаване на този кучешки студ и през следващата седмица.

В Тексас има огромни животновъдни ферми, повечето от които са с месодайни породи говеда, в които няма построени обори. Те се отглеждат на открито, а построените заслони са, за да пазят от силното лятно слънце. Засега добитъкът се справя изключително добре, включително и новородените теленца.

По-голям е проблемът със засятата пшеница, върху която не е паднал сняг и за която има опасност да измръзне.

Само преди седмица имахме 24 градуса по Целзий и тръгнахме с втората доза азотно торене. По това време абсолютно никаква прогноза за времето не предсказваше такъв срив. Цялата ситуация се влошава от факта, че в момента нямаме снежна покривка, а духа силен вятър. Нито моите родители, нито баба и дядо ми помнят тези метеорологични условия “, обяснява Уилсън.

Leave a Comment