Опасения за измръзване на американската пшеница от арктическия студ вдигна цените

пшеница мартАрктическото застудяване в САЩ предизвика сериозно прекъсване на електрозахранването и опасения от измръзване на новата реколта зимна пшеница.

Според американските медии, невиждания студ и бури доведоха до спиране на електрозахранването и оставиха без ток 4 милиона души в Тексас и 4,7 милиона в Мексико. Това се случи, когато температурите паднаха до -20 градуса. Застудяването засегна енергийната индустрия в американския щат Тексас, най-големият производител на суров петрол в страната. Рафинериите за петрол бяха затворени, операторите на газопроводи ограничиха подаването и много вятърни турбини бяха замразени.

Зимните бури осакатиха почти половината от мощността на вятърната енергия на щата в неделя. Производството на електроенергия от вятър е вторият по големина източник на енергия в Тексас и представлява 23 процента от доставките в щата.

Цените на пшеницата в САЩ се повишиха във вторник с близо 3%. Анализаторите се опасяват, че изключително ниските температури във важните райони за отглеждане на пшеница в Големите равнини са могли да нанесат сериозни щети на зимната пшеница . В световен мащаб – включително на борсата MATIF в Европа – цените на пшеницата последваха нарастването в САЩ.

Анализаторите съобщават, че зимната пшеница е изложена на застудяване в много райони без достатъчно снежна покривка и следователно е податлива на екстремни студове. „Все още не можем да знаем размера на възможните загуби от този студен шок, но до 30 процента от твърдата червена зимна пшеница в САЩ е била засегната от застудяването през уикенда и по този начин е уязвима за щети“, казват анализатори.

Твърдата червена зимна пшеница е най-важна в САЩ. Щатът Канзас е основният производител на това зърно, което се преработва в брашно за хляб. Тексас, заедно с Оклахома, е един от другите два големи производители на зимна пшеница в страната.

Leave a Comment