Пчелари искат компенсации заради увеличаващата се зимна смъртност на пчелите

Не може Наредба 13 да отменя текстове от Закона за защита на растенията и да разрешава авиационните пръскания

Николай Гайдов, пчеларПчелари от организациите „Български свободни пчелари“ (БСП), Националния браншови пчеларски съюз (НБПС) и софийското дружество „Пчела 1965“ заявиха днес на пресконференция, че браншът иска компенсации заради увеличаващата се зимна смъртност на пчелите.

Ясен Янев от БСП каза, че пресконференцията е заради трудната комуникация със земеделското министерство и липсата на адекватна политика в сектора. Според него най-големият бич за пчеларите е смъртността в и на пчелните семейства.

Проблемът е в това, че липсва дефиниция, която да определи параметрите на тази смъртност и ред, по който това да се отчете, за да може пострадалите да получат компенсации. Това пък произхожда от факта, че пчелините фигурират като животновъдни обекти в регистрите на БАБХ.

„Това е безумие – пчелните стопанства да се третират като животновъдни обекти“, възкликна Сребрин Илиев, председател на НБПС. Най-малкото заради това, че според правилото „животните не могат да напускат животновъдните обекти без придружител“. Браншът се нуждае от нов Закон за пчеларството, категоричен е той.

Янев информира, че ако доскоро зимната смъртност в пчелните семейства е била в рамките на 5-10%, то в последните години тя достига 50 на сто. Компенсации за понесените от пчеларите щети обаче няма. Те дори не могат да заявят пред БАБХ за констатираната смъртност, тъй като подобно действие ще им докара повече проблеми отколкото ползи. Последствията от нормативния дефицит е, че все повече пчелари се отказват от дейността си или заминават да я упражняват в държави, в които правилата на пчеларството са пунктуално разписани, както е в Канада, Франция, Австралия.

В началото на 2019 г. НБПС е предложил да се извърши преброяване на пчелните семейства и ежегодно преброяване на зазимените пчелни кошери. Второто преброяване трябва да се прави в периода 1 октомври – 31 декември, за да може рано напролет да се отчете зимната смъртност и да се компенсират пострадалите пчелари. Исканията на съюза обаче не са били изпълнени.

Според Йордан Йорданов, еколог и биопроизводител, причина за повишаващата се зимна смъртност на пчелите е в резултат на кумулативното действие на употребата на химически продукти. Йорданов, който е четвърто поколение пчелар, наскоро се е отказал от тази дейност, тъй като е загубил 24-те си пчелни семейства.

Наредба 13 разреши авиационните пръскания и третирането в светлата част от деня, коментира Сребрин Илиев.

Той посочи, че въпросната наредба е в противоречие със Закона за защита на растенията. В чл. 112 от него е посочено, че земеделците, които имат намерение да извършат растителна защита в стопанствата си, трябва лично да уведомят пчеларите в съседство за това. Законът забранява да се третира със селскостопанска авиация, а Наредба 13 разрешава, даде пример за законодателния хаос Илиев. Той е убеден, че ако пчеларите заведат дело срещу наредбата, съдът ще я отмени.

Председателят на дружество „Липа“ Григор Атанасов разказа, че в столицата има доста професионални пчелари и още повече хоби пчелари с по 2-3 кошера. Проблемът при градските пчелини е третирането срещу комари и кърлежи, които се извършват през деня и които убиват пчелите.

 

 

Leave a Comment