Рискови инвеститори строят вертикални оранжерии за листни зеленчуци с размера на 50 игрища

 Защо да харчим пари за изкуствена светлина, щом слънчевата ни е безплатна, питат противници на покритото земеделие

оранжерииИнвеститори закупиха вертикалната технология за отглеждане на листни зеленчуци на компанията Elevate Farm, за да ги произвеждат на закрито с изкуствена светлина.

„Някой би казал:„ Това е страхотно, но звучи като научен експеримент “, каза Джададжи, главен изпълнителен директор на базираната в Торонто, Канада, Elevate.

Сега закритите ферми се позиционират като едно от решенията на предизвиканите от пандемия смущения в производството, транспортирането и продажбата на храни, пише Ройтерс.

 Elevate Farm управлява вертикална ферма в Онтарио и изгражда други в Ню Йорк и Нова Зеландия.

Привържениците, включително Министерството на земеделието на САЩ (USDA), казват, че градското земеделие увеличава продоволствената сигурност в момент на нарастваща инфлация и ограничени глобални доставки. Производството на продукция на Северна Америка е съсредоточено в Мексико и югозападните щати на САЩ, включително Калифорния.

Проблемите с изменението на климата също ускоряват инвестициите на големи компании в многоетажни вертикални ферми или оранжерии с размера на 50 футболни игрища.

Те позволяват на малките северноамерикански компании като BrightFarms, AppHarvest и Elevate да укрепят производството на закрито и да се конкурират с утвърдени играчи, подкрепени от основателя на Amazon.com Inc Джеф Безос.

Но критиците поставят под въпрос екологичните разходи при високите изисквания за мощност на закритите ферми.

Вертикалните ферми отглеждат листни зеленчуци на закрито, подредени на етажи или като стени от зеленина в складовете или контейнерите за превоз. Те разчитат на изкуствена светлина, контрол на температурата и системи за отглеждане с минимална почва, която включва вода или мъгла, вместо огромните площи в традиционното земеделие.

Оранжериите могат да използват слънчевите лъчи и имат по-ниски изисквания за мощност. Добре установени в Азия и Европа, оранжериите се разширяват в Северна Америка, използвайки по-голяма автоматизация.

Инвестициите на света в закрити ферми възлизат на 394 милиона долара през 2020 г., каза ръководителят на изследователската агенция AgFunder Луиза Бърууд-Тейлър.

Средната инвестиция през миналата година се удвои, тъй като големите играчи събраха нов капитал, каза тя.

Предстои сериозно ускоряване на финансирането, след като пандемичните прекъсвания на храните – като инфекции сред работници мигранти, които прибират продукция от Северна Америка – повдигнаха опасения относно прекъсванията на доставките, каза Джо Кроти, директор на корпоративното финансиране в инвестиционната банка KPMG, която съветва „вертикалните фермери“.

„Истинското нарастване ще е през следващите три до пет години“, каза Кроти.

Зеленчуците, отглеждани във вертикални ферми или оранжерии, все още са само част от общото производство. Продажбите на хранителни култури в САЩ, отглеждани под покритие, включително домати, краставици и маруля, възлизат на 790 милиона паунда през 2019 г., което е с 50% повече от 2014 г., според USDA.

Производството на марули на открито само в Калифорния е почти четири пъти по-голямо – 2,9 милиарда паунда.

Прогнозираният прираст на населението в световен мащаб ще изисква голямо увеличение на производството на храни, трудно отглеждане на реколта на открито при чести бедствия и непредсказуемо време.

Базираната в Ню Йорк BrightFarms, която управлява четири оранжерии, ги позиционира близо до големите американски градове, поясни главният изпълнителен директор Стив Плат. Компанията, чиито клиенти са и търговски вериги като Крогер и Уолмарт, планира да отвори двете си най-големи ферми тази година в Северна Каролина и Масачузетс.

Плат очаква, че в рамките на едно десетилетие половината от всички листни зеленчуци в Съединените щати да идват от покрити ферми, което е по-малко от 10% в момента.

„Цяла вълна се движи в тази посока, защото системата, която имаме днес, не е създадена, за да храни хората в цялата страна“, каза той.

Но Стан Кокс, изследовател в The Land Institute, е скептичен към вертикалните ферми. Те зависят от премиите за хранителни магазини, за да компенсират по-високите разходи за електроенергия за осветление и контрол на температурата, каза той.

„Цялата причина да имаме земеделие е, че използваме слънчевата светлина, която всеки ден облива земята“, каза той. „Можем да го получим безплатно.“

Брус Бъги, професор по физиология на околната среда на растенията в държавния университет в Юта, е учил космическо земеделие за НАСА. Но той намира интересът към интензивно вертикално земеделие на Земята за пресилен.

„Рисковият капитал влиза във всякакви луди, луди неща и това е друго нещо в списъка.“

Бъги изчислява, че вертикалните ферми използват 10 пъти повече енергия за производство на храна отколкото фермите на открито.

АероФармс, оператор на една от най-големите вертикални ферми в света, бивша стоманодобивна фабрика в Ню Джърси, казва, че сравняването на използването на енергия със земеделието на открито не е лесно. Продукцията, която се доставя на дълги разстояния, има по-висока степен на разваляне и много ферми за производство на открито използват поливна вода и пестициди, каза главният изпълнителен директор Дейвид Розенберг

Вертикалните ферми рекламират други екологични ползи.

Elevate използва система със затворен контур за автоматично поливане на растенията, събиране на влага, която растенията излъчват, и след това ги напоява отново с нея. Подобна система изисква 2% от водата, използвана при външно отглеждане на маруля, каза Джададжи. Компанията не използва пестициди.

„Мисля, че решаваме проблем“, каза той.

Leave a Comment