Марсоходът Постоянство започва да търси биоследи в езеро на планетата

Марсоходът у дома

Марсоходът у дома

Американската космическа агенция успешно приземи своя марсоход Perseverance (Постоянство) в дълбок кратер близо до екватора на планетата, наречен Jezero. Широко четиридесет и пет километра, Jezero е кръстен на град в Босна и Херцеговина. В някои славянски езици думата „езеро“ означава също „езеро“ – което носи смисъл на очарование, пише Би Би Си.

„Добрата новина е, че космическият кораб, мисля, е в отлична форма“, каза Мат Уолъс, заместник-ръководител на проекта на мисията.

Сега шестколесното превозно средство ще прекара поне следващите две години в сондажи в местните скали, търсейки доказателства за миналия живот.

Кацането на Марс никога не е лесно и въпреки че Nasa стана експерт в това, всички от екипа на Perseverance говореха с голяма предпазливост преди кацането в четвъртък, 18 февруари.

Това е вторият марсоход, пуснат на Червената планета от американската космическа агенция.

Първият, Curiosity (Любопитство), е кацнал на друг кратер през 2012 г. Той изпробва иновативни технологии за спускане, включително ракетна люлка, които при Perseverance също даде добър ефект.

Смята се, че Jezero е държал гигантско езеро преди милиарди години. И там, където е имало вода, има вероятност да е имало и живот.

Jezero показва множество видове скали, включително глини и карбонати, които имат потенциала да запазят типа органични молекули, които биха намекнали за отминалото съществуване на живота.

Особено примамлив е „пръстенът на ваната“ от утайки, разположени на брега на древното езеро. Тук Постоянството може да открие онова, което на Земята се нарича строматолити.

„В някои езера можете да получите микробни рогозки и карбонати, които взаимодействат, за да образуват тези големи структури, тези големи наслоени могили“, обясни членът на научния екип д-р Бриони Хорган от университета Пърдю в Западна Лафайет, Индиана.

„Ако видим нещо подобно на структурата в Jezero, това може да бъде свещеният Граал на астробиологията на Марс“, каза тя.

Най-интересните скални находки на Постоянство ще бъдат опаковани в малки тръби, за да бъдат оставени на повърхността.

НАСА и Европейската космическа агенция (Esa) измислиха план за милиарди долари, за да вземат тези бутилки към края на десетилетието.

Това ще бъде сложно начинание, включващо следващ марсоход, ракета Марс и огромен сателит за доставка на материалите от Jezero до дома.

Връщането на проби е логичната и необходима следваща стъпка в изследването на Марс.

Връщането на скалите за по-нататъшен, по-сложен анализ вероятно ще бъде единственият начин да бъдат приети аргументите за миналата биология на Червената планета.

Leave a Comment