Мощни машини за вятър държат пролетните слани на разстояние

При температурна инверсия в сутрешните часове, перките свалят топлия въздух към дърветата и създават защитен периметър, в който реколтата е спасена
Сливовата градина в Летница през лятото на 2020 г.

Сливовата градина в Летница през лятото на 2020 г.

Пролетните слани почти ежегодно и предварително „обират“ по-малко или повече реколтите от трайни насаждения. От дълги години производителите на плодове правят отчаяни опити да ги спасят с палене на слама, което за съжаление не работи ефикасно при температури под минус 1 градуса.

Но ето че решение на проблема вече има и то се прилага успешно в България  – в градините на Агротайм край град Исперих и на други места.

Фермерите го наричат перка против слана, а производителят от Нова Зеландия го е кръстил машина за вятър.

Машините за вятър са познати на овощарите в южното полукълбо и Америка от много години. В Европа навлизат наскоро и България е сред първите държави, внедряващи иновативната технология. Използват се от овощари от Нова Зеландия, Австралия, Чили, Аржентина, САЩ и Турция. В Европа машини за вятър предпазват успешно насаждения с овошки и лозя във Франция, Португалия и Италия. Флагманът на компанията – машината за вятър FrostBoss C49 – е усъвършенствана до най-малкия детайл, за да е максимално ефективна и безшумна.

Добрата новина за производителите на плодове е, че машината се финансира по схемата за държавна помощ „Помощ за инвестиции в материални активи в земеделски стопанства, свързани с първично производство на растениевъдна земеделска продукция“. Напомняме, че през миналата 2020 година по същата схема остана неусвоена сума от около 6 милиона лева.

Тази пролет се очаква и нов прием по мярка 4.1., където перките против слана ще са допустима инвестиция.

Фермер споделя

Сливовата градината на Цветослав Боянов с 69 дка интензивните сортове сливи Лепотица, Йо-Йо и Стенли е съфинансирана с европейски средства по подмярка 4.1. Тази година производителят очаква да получи първата добра реколта от около 300-400 тона сливи.

До миналата година овощарят бе безпомощен пред пролетните сланата и търсеше работещо решение на проблема.

Той разказа, че сланите се проявяват особено силно в района, тъй като насаждението е близо до река Осъм, където има силно течение през пролетта.

Г-н Боянов е приложил различни начини и технологии да спаси градината от болката, която носят сланите и за дръвчетата, и за стопанина. Мобилните инсталации, стационарните и с прикачни съоръжения на газ се обаче се оказват неприложими за неговите условия. Той дори не пробва паленето на слама, защото знае от други овощари, че не помага, но за сметка на това изразходва енергия и средства.

След обстойно проучване на предлаганата техника за защита от измръзване Цветослав Боянов е намерил умното решение, с което да реши проблема веднъж и завинаги.

Измръзването на овошките остана в миналото с поставянето на машина за вятър. “Няма по-съвременно средство за предпазване на овощните насаждения от слана“, казва той след монтирането на перка против слана на новозеландската фирма New Zeland Frost Fans.

Перките бяха монтирани през миналата пролет

Перките бяха монтирани през миналата пролет

Машината FrostBoss C49 е предложена от ХортиСмарт Солюшънс ЕООД.

Ефективната й работа се обуславя от няколко фактора, като например особеностите на терена – размери, форма, наклон, вид на почвата и растителността и най-вече наличието на инверсия.

За да се избере най-оптималното място за поставяне на перката, овощарят е разчитал на експертите на ХортиСмарт Солюшънс ЕООД, които са партньори на новозеландския производител за България. Именно те са му осигурили климатичната станция, която да докаже наличието на температурна инверсия над овощната градина.

Пандемията забави монтирането на перката за вятър миналата пролет, но при последните пролетни слани машината вече е била в действие. И това мигновено се усетило. FrostBoss C49 спасила дръвчетата от тотални поражения и те родили изключително вкусни и качествени плодове.

Г-н Боянов вече е привърженик на модерни решения, които не зависят от човешкия фактор, а се стартират автоматично. Сега той се надява от Хортисмарт Солюшънс да му подсигурят и наблюдението на перките през интернет, с което пропуснал да се подсигури в самото начало. Включването на машината е напълно автоматизирано и се задейства при зададена от фермера температура, например от 0.5 до 1.5 градуса. Така той вече има време да обмисли бъдещите си планове и къде да съхранява обилната реколта. Овощарят разполага с камера за съхранение на 110 т сливи, която очаква най-после да бъде пълна. В близко бъдеще планира да инвестира и в сушилня за плодове, за да покрие нарасналото напоследък търсене.

Дизелов двигател, перки, автоматично включване и изключване
През нощта изглеждат футуристично

На зазоряване машината изглежда футуристично

От Хортисмарт Солюшънс обръщат внимание на редица други предимства на перките против слана, като автоматичен старт и стоп на перката, мониторинг през интернет, професионалните двигатели 150 к.с. и автоматизация на Перкинс и Лонсел, алуминиевия кожух на двигателя, който е боядисан прахово, и интегрирания в него резервоар с вместимост 500 литра.

Машината е оборудвана с климатична станция и сензори за старт при температури под 1,5 градуса и стоп при достигане на същите или по-високи температури. При пориви на вятъра над 8 км/ч машината спира да произвежда вятър и се включва отново при намаляване на силата на вятъра. Голямото предимство е възможността за дистанционно наблюдение на показателите на двигателя, климатичните параметри и работата на перката. Предимствата са много и можете да се запознаете с тях на сайта на фирмата www.hortismart.solutions.

Защо вятърът от перките гони сланите

Принципът на работа на перката е съвсем прост и ефикасен.

Перката работи с температурната разлика от инверсията на въздуха през сутрешните часове на нощта. През ясни и безветрени пролетни дни слънцето нагрява почвата и растителността, които по-късно през нощта отдават тази топлина на въздуха. Топлият въздух съответно се издига на височина от 10 до 50 м. Максималната височина се нарича таван на инверсията и колкото този таван е по-близко до земната повърхност толкова повече топлина сваля перката към цветовете на дърветата.

Фирмата предлага климатични станции под наем, които илюстрират температурните разлики горе и при дърветата.

Хортисмарт СолюшънсИнверсията се проявява целогодишно на определен терен и се доказва надлежно.

Перката се задвижва автоматично при опасно падане на температурите от дизеловия двигател Перкинс и се завърта на 360 градуса под ъгъл 6 градуса спрямо земната повърхност. При това движение около оста на кулата перката продължително сваля топъл въздух към овошките и ги спасява от сланите.

Тук се включва още едно голямо предимство на новозеландската машина за вятър, а именно нейните патентовани витла от стъклопласт. Те, за разлика от всички подобни машини, са четири на брой и осигуряват равномерно и по-добро проникване на топлия въздух през клоните на дърветата, достигайки максимално разстояние от кулата. Другото предимство на витлата е изключителното ниското ниво на шум от 55dB на 300 м от машината. Този стандарт е наложен в Нова Зеландия и малко производители могат да го гарантират.

Новозеландците предлагат и перки с пет витла, които са още по-безшумни и с малко по-голям обхват. Най-хубавата опция е, че работата на перката заедно с параметрите на двигателя и климата са винаги под ръка – фермерът трябва само да си отвори съответното приложение в телефона, от който и да е край на света.

Още много може да се говори за машините на New Zealand Frost Fans, но ще го направим лека-полека – при следващата ни среща с представителите на Хортисмарт Солюшънс ЕООД, които точно сега бързат за срещи с други клиенти – овощари и лозари. Защото времето на сланите наближава със страшна скорост.

Само ще добавим, че изплащането на инвестицията става за период от една до три години. Още по-добре изглеждат финансите, ако фермерите се възползват от европейско финансиране по мярка 4.1 или от държавната схема за подпомагане „Помощ за инвестиции в материални активи в земеделски стопанства, свързани с първично производство на растениевъдна земеделска продукция“.

За да се радвате на такава реколта, най-напред се погрижете за сланите

За да се радвате на такава реколта, най-напред се погрижете за сланите

Leave a Comment