Русия регистрира първи случай на заразяване на хора с птичи грип

Руските власти са притеснени дали бъдещи мутации на вируса няма да предизвикат предаване на болестта от човек на човек

кокошкиРусия регистрира първия случай на  предаване на вирус на птичи грип на хора от птици, съобщиха здравните власти в събота, цитирани от Дойче веле..

Роспотребнадзор, федералната агенция, отговорна за защитата на потребителите и благосъстоянието на хората, обяви, че е докладвала за щама, наречен AH5N8, на Световната здравна организация (СЗО) „преди няколко дни“, след като служителите станали „абсолютно сигурни“ в резултатите.

Руският ръководител на общественото здравеопазване Анна Попова заяви, че засега няма признаци на предаване от човек на човек.

„Само времето ще покаже колко скоро бъдещите мутации на вируса ще му позволят да преодолее тази бариера“, каза тя и добави, че властите са изпратили информация на СЗО за седемте заразени работници в птицеферма в Южна Русия по време на огнище през декември.

„Тази ситуация не се разви по-нататък“, каза Попова и добави, че работниците се чувстват добре сега.

Откриването на AH5N8 сега „ни дава време на всички, на целия свят, да се подготвим за възможни мутации и възможността да реагираме своевременно и да разработим тестови системи и ваксини“, каза тя.

През последните месеци в Русия, Европа, Китай, Близкия изток и Северна Африка са регистрирани огнища на щам птичи грип H5N8, но само при домашни птици.

Открити са и други щамове – H5N1, H7N9 и H9N2, които заразяват хората.

Германия и други европейски страни срещнаха последната голяма зараза с инфлуенца по птиците през зимата на 2016/17.

СЗО предупреди, че въпреки че предаването на вируси A (H5) от човека е „рядко“ и обикновено се среща при хора, изложени на болни или мъртви заразени птици или тяхната среда, това може да „доведе до тежко заболяване или смърт при хората“.

В изявление от 2016 г. СЗО казва, че шест от 14 случая на птичи грип H5N6 при хора, съобщени от 2014 г. насам, са фатални.

Leave a Comment