Кметът на Лион обиди животновъдите: Спря месото в училищните столове

деца приготвят плодове и зеленчуци

Френският земеделски министър призова „да спрем да слагаме идеология в чиниите на нашите деца“

Правителството на Франция обвини кмета на Лион Грегъри Дусет в обида на животновъди и месари и уреждане на здравето на децата, като се разпореди менюто за училищните столове да е без месо.

Решението за премахване на месото от училищния обяд в Лион предизвика бурен дебат сред политиците в неделя. Вътрешният министър Джералд Дарманин нарече мярката като „неприемлива обида“ за френските фермери и месари.

Много френски граждани смятат Лион, известен със своите месни ястия, за кулинарна столица на страната.

„Виждаме, че морализиращата и елитарна политика на Зелените изключва популярните блюда“, каза Дарманин и добави: „Много деца често ядат месо само в училищната столова.“

Кметът Дусет, член на партия „Зелени“, написа в Туитър, че мярката е въведена „единствено“ поради пандемията и че десният предшественик на града, Джерард Коломб, е предприел „точно същата мярка“ по време на първата вълна.

Дусет каза, че менютата все още включват риба и яйчни продукти и така са „балансирани блюдата за всички наши ученици“.

Няколко политици обаче бяха недоволни от решението.

„Нека спрем да слагаме идеология в чиниите на нашите деца“, пише в Туитър министърът на земеделието Жулиен Денормандие. „Нека просто им дадем това, от което се нуждаят, за да растат добре. Месото е част от него.“

Денормандие заяви, че е поискал префекта – топ местният служител на региона – да отмени вегетарианската кухня за училищата. Сега префектът трябва да разгледа въпроса в съответствие със заповедите на земеделския министър.

 

Leave a Comment