Доклад предупреди за катастрофален спад на сладководните риби

зарибяване на яз. "Пясъчник"Природозащитни групи заявиха, че 80 вида сладководни риби са изчезнали, от които 16 само през последната година.

Милиони хора разчитат на сладководни риби за храна и като източник на доходи чрез риболов и търговия.

Но броят им спадна рязко поради натиск, включително замърсяване, неустойчив риболов и заблатяване и отводняване на реки и влажни зони.

В доклада се казва, че популациите на мигриращи риби са намалели с три четвърти през последните 50 години. За същия период популациите на по-големи видове, известни като „мегариби“, са се сринали с 94%.

Докладът „Забравените риби в света“ е на 16 природозащитни групи, включително WWF (Световен фонд за дива природа), Global Wildlife Conservation и The Nature Conservancy.

Според WWF голяма част от спада се дължи на лошото състояние на реките, най-вече в резултат на замърсяване, язовирите и канализацията.

Фондът призова правителството да възстанови доброто здраве на сладководните местообитания чрез правилното прилагане на съществуващите закони, засилване на защитата в Закона за околната среда и защита на силен набор от глобални цели за възстановяване на природата.

От Световния фонд за дива природа казат, че сладководните местообитания са едни от най-оживените на земята, но – както показва този доклад – те са в катастрофален упадък по целия свят.

„Природата е в състояние на свободно падане: дивата природа се бори да оцелее, камо ли да процъфтява в нашите замърсени води“, каза главният съветник на организацията по сладките води.

„Ако трябва да приемем сериозно екологичните обещания на това правителство, то трябва да вземе мерки, да почисти реките си и да възстанови доброто здраве на нашите сладководни местообитания.“

Leave a Comment