JRC MARS: 50-годишните рекорди по студ в Европа през февруари почти не засегнаха есенниците

Изобилие от валежи имаше досега в Италия, Румъния, България и Гърция

житни, снягОт началото на януари времето в Европа се характеризира с три застудявания, някои от които силни, съобщава европейската агенция за мониторинг на културите JRC MARS Докладът „Мониторинг на посевите в Европа“ беше публикуван, заедно с февруарското издание на бюлетина за Северна Африка, в поредицата за глобални перспективи.

Първото застудяване през първата половина на януари засегна предимно Британските острови и Югозападна Европа.

Второто застудяване, което продължи само един до два дни, удари Полша и балтийските държави около 18 януари.

Третият студен фронт между 7 и 15 февруари беше много по-силно изразен и засегна значително по-голяма площ: Северна Европа, Северна Полша, Германия, страните от Бенелюкс и Северна Франция, а след това за кратко Унгария и Турция.

В няколко региона минималните температури, достигнати по време на третото застудяване, са сред най-ниските от 50 години. Според MARS обаче негативните ефекти върху зимните култури са относително ограничени, тъй като зърнените култури в повечето от засегнатите райони са добре защитени с достатъчно снежно покривало.

MARS очаква големи щети от замръзване на зимното зърно само в няколко региона: в части от Западна Германия, Източна Франция, Унгария, Югоизточна Европа и Турция. Това са предимно региони без значителна снежна покривка и в които толерантността към замръзване е слабо развита поради предишните по-топли условия преди застудяването.

Според MARS зимните студове също имат предимства за посевите, защото подобряват структурата на почвата и увеличават натиска върху вредителите. За разлика от регионите, засегнати от застудяването, средните температури в повечето части на Южна Европа бяха около 2°C над средното за дълго време през отчетния период.

Валежите са били над средното в повечето части на Европа, с най-високи аномалии в Италия, Балканите, Румъния, България и Гърция, където валежите продължават да са в изобилие, съобщава MARS. Над средното количество валежи се наблюдава и в източна Испания и части от Украйна.

В Европа се наблюдават големи температурни колебания от началото на годината, се посочва в бюлетина. Беше много по-топло от обикновено в Югоизточна Европа, Южна Европа, Русия, Източна Украйна и Турция. В много части на Централна и Северна Европа обаче се наблюдават условия, които са значително по-студени от обикновено.

Минималните температури по време на второто застудяване паднаха под -20 ° C в Централна Германия, докато по-голямата част от Централна Европа имаше минимални температури под -15 ° C. Минималните температури в Източна Франция и страните от Бенелюкс също паднаха под -10 °

Според MARS някои вреди от замръзване може да са настъпили в Западна Германия и Източна Франция, което е главно резултат от липсата на устойчивост на замръзване и липсата на защитен слой сняг. Очакваното ниво на щети обаче е ниско, тъй като минималните температури в тези региони остават над -15 ° C.

Според анализаторите обаче рапицата , засята по време на продължителната лятна суша, вероятно е по-изложена на риск от много по-устойчивата пшеница.

Leave a Comment