Добрата новина: Износът ни към ЕС се увеличи с над 13%

Най-много експортираме към и внасяме от Германия

Износът на български стоки към държавите от Европейския съюз се увеличи с камиониНСИ). През април т.г. спрямо април м.г. нарастването е с 13.3 на сто.

За първите 4 месеца на годината експортът ни към ЕС е в обем от 8.3 млрд. лева. Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция и Франция, които формират 71.0% от износа за държавите – членки на ЕС.

Само през април 2013 г. стойността на износа е 2.2 млрд. лева.

Вносът на България от ЕС за периода януари – април 2013 г. също се е увеличил – с 4.0% спрямо същия период на предходната година. Той е в обем от 9.5 млрд. лв. по цени CIF. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Испания, Гърция и Унгария.

През април 2013 г. вносът на България от държавите – членки на ЕС, се увеличава с 12.9% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2.6 млрд. лв. по цени CIF. Външнотърговското салдо (износ FOB – внос CIF) на България с ЕС за периода януари – април 2013 г. е отрицателно и е на стойност 1 201.8 млн. лв.. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и е в размер на 823.5 млн. лева.

При износа на България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през първите четири месеца на 2013 г. в сравнение със същия период на 2012 г. най-голям ръст (56.3%) е отбелязан в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти” (табл. 4 от приложението). Най-голям спад (11.5%) се наблюдава при износа от сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход”.

При вноса от ЕС най-голямо процентно увеличение (15.6%) е отчетено в сектор „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)”, а най-голямо намаление (3.8%) се наблюдава в сектор „Машини, оборудване и превозни средства“.

Leave a Comment