Почти 900 млечни крави, които плават от декември из Средиземно море, трябва да бъдат убити

кравиПочти 900 млечни крави, които бродиха с кораб в Средиземно море от 18 декември 2020 г. досега, трябва ще бъдат убити, съобщи испанското министерство на земеделието през уикенда. Така министерството потвърди съобщенията от Ройтерс и Ел Паис.

Кравите са на кораба „Карим Аллах“, който акостира в югоизточното испанско пристанище Картахена миналата седмица. С това одисеята на животните очевидно приключи, след като над два месеца не бе намерен нов купувач. Кравите не са били приети от няколко държави поради страх от вируса на говежди син език.

Първоначално млечните крави е трябвало да бъдат изнесени от Испания за Турция. Тъй като Турция се е усъмнила, че кравите са болни от син език, не е позволила на кораба да акостира. Освен това турските власти спряха въобще вноса на живи животни от Испания поради страха от заразата.

Настоящият собственик на добитъка очевидно е неясен, съобщава Ройтерс. Износителят World Trade заяви, че не носи отговорност, защото вече е продал животните.

Но това не е всичко: Втори кораб, ElBeik, в момента е в подобна ситуация. Той също напусна Испания през декември и сега лежи пред кипърското турско пристанище Фамагуста с товар от почти 1800 крави. Опитите за продажба на тези крави в други средиземноморски страни също са се провалили. Предполага се, че и за тези крави е установено, че са засегнати от син език.

Вирусът на синия език, пренасян от насекоми, причинява куцота и кървене при говедата. Болестта не може да се предава на хората. Испанското министерство на земеделието в Мадрид съобщи, че през декември кравите са били натоварени на кораб със съответния здравен сертификат, че са в добро състояние. Сега 864 все още живи крави трябва да бъдат убити в Картахена. Но очевидно никой не се чувства отговорен.

Испански ветеринари, които се качиха на кораба, за да изследват животните, смятат, че би било по-добре да убият кравите, които са пострадали тежко от изключително дългото пътуване, съобщава агенция Ройтерс. Във ветеринарния доклад обаче не е посочено дали животните наистина са боледували от син език.

Във всеки случай испанското министерство на земеделието потвърди резултатите от доклада и заяви, че корабособственикът всъщност е отговорен за убиването на добитъка. Ако това не се случи, Министерството на земеделието, рибарството и храните ще предприеме действия.

Изглежда, че в последния ветеринарен доклад не се споменават сериозни заболявания, които да обяснят защо тези животни трябва да бъдат убити, каза адвокатът на фирмата собственик на кораба пред испанските медии.

Leave a Comment