От тази вечер всеки може да си запази час за ваксина седмица по-рано

инжекция, ваксинаОт 17 ч. тази вечер всеки български гражданин ще може да си запази по електронен път час за ваксина срещу Ковид-19 в избран от него ваксинационен център в страната. Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и представители на „Информационно обслужване“ представиха днес електронния регистър за ваксинация.

Системата е част от националната здравна информационна система – his.bg – и е в 4 стъпки. Всеки, който иска, ще може да запази час за себе си или за свой близък във всички ваксинационни центрове у нас, посочени в заповед на МЗ. Чрез системата човек няма да може да заяви час за ваксинация при личния си лекар, съобщава „Сега“.

При първа стъпка човек ще попълва личните си данни. Втората стъпка е да изберем предпочитаната ваксина. Ако човек не желае да посочва ваксина, може да не избира такава. Следващата стъпка е даването на съгласие за обработка на лични данни, след което се продължава с избор на ваксинационен център – населено място и конкретен център, които ще са публикувани и на карта.

Ще има два канала, чрез които гражданите ще получават информация за предстоящата ваксинация – на посочена от тях е-поща или чрез есемес. На тях, 24 часа преди да дойде времето за ваксинация, човек би трябвало да получи нотификация, която да го подсети кога и къде трябва да отиде, за да се имунизира.

Системата ще работи с една седмица напред, което означава, че ако човек си запаси час днес – 4 март, то най-рано ваксинацията ще може да стане на 11 март. Всички с първа инжекция ще получават служебно регистрация в системата – по мейл или телефон те ще получат нотификация кога е следващата им доза. Хората, ваксинирани с първа доза с „Астра Зенека“, ще бъдат автоматично регистрирани и известени кога е следващата им доза.

Leave a Comment