ФАО: С над 26% са поскъпнали основните селскостопански храни за година

Спрямо януари 2021 г. с най-висок ръст са захарта и растителните масла
Палмово масло в Сиера Леоне   Снимка на ФАО

Палмово масло в Сиера Леоне      Снимка на ФАО

Хранителната и селскостопанската организация на ООН (ФАО) отбеляза поредното покачване на цените на храните през февруари за девети пореден месец, сочат данните, публикувани днес. Най-значителен ръст се наблюдава при котировките на захар и растителни масла.

През февруари средната стойност на индекса на цените на храните на ФАО , който проследява колебанията в световните цени на най-популярните хранителни продукти на месечна база, е била 116,0 пункта, което е с 2,4 процента по-високо от миналия месец и с 26,5 процента по-високо от миналата година.

Индексът на цените на захарта на ФАО се е повишил с 6,4% спрямо януари поради продължаващите опасения относно ограниченото предлагане на фона на намаляващото производство в ключови страни производители и силното търсене на внос от Азия. По-нататъшното повишаване на цените обаче беше ограничено от прогнозите за възстановяване на производството в Тайланд и реколта от брони в Индия.

Индексът на цените на растителното масло на ФАО нарасна с 6,2% и достигна най-високото си ниво от април 2012 г. Отчетено е увеличение на цените на палмово, соево, рапично и слънчогледово масло.

Индексът на цените на млечните продукти на ФАО нарасна с 1,7%, дължащ се на нарастването на международните котировки за износ на масло, задвижвани от силно търсене на внос от Китай и ограничено предлагане на износ от Западна Европа. Цените на сиренето леко са намалели, отчасти поради увеличението на запасите в Съединените американски щати.

Индексът на цените на зърнените култури на ФАО е с 1,2% над нивата от януари. Цените на соргото се повишиха със 17,4% през месеца при продължаващо силно търсене от Китай. Международните цени за царевица, пшеница и ориз останаха стабилни или малко по-високи.

Индексът на цените на месото на ФАО е нараснал с 0,6 процента, дължащ се на намаляване на предлагането на говеждо и агнешко месо в ключови региони за производство. Цените на свинското месо, от друга страна, спаднаха поради намаляване на покупките от Китай поради свръхпредлагане на непродадени свине в Германия на фона на забрана за износ за азиатските пазари.

Според предварителните прогнози през 2021 г. се очаква рекордна реколта от пшеница.

Днес ФАО публикува също Резюме на предлагането на зърно и търсенето на зърно, с актуализация за световното производство, потребление, търговия и запаси от зърнени култури.

Според предварителните прогнози на ФАО, световното производство на пшеница през 2021 г. може да достигне нов рекорд от 780 милиона тона: очакваното възстановяване на производството в Европейския съюз ще компенсира повече от свързания с времето спад в производството в Руската федерация.

Очаква се производството на царевица в Южна Африка да достигне рекордни нива през 2021 г., докато производството в Южна Америка може да надхвърли средното. В страните от Северното полукълбо все още не е извършена сеитба.

За сезона 2020-2021 ФАО очаква глобалното потребление на зърно да нарасне с 2 процента до 2 766 милиона тона, а световната търговия със зърнени култури да нарасне с 5,5 процента до 464 милиона тона, според актуализираната прогноза. Прогнозира се, че запасите от зърнени култури в света ще достигнат 811 милиона тона в края на 2021 г., което е с 0,9% по-малко от началото на сезона, което ще намали съотношението между запасите и потреблението до 28,6%. Очаква се световните запаси от ориз и пшеница да се увеличат, докато запасите от фуражни зърна ще се понижат.

Според данни на ФАО следните 45 държави се нуждаят от външна хранителна помощ: Афганистан, Бангладеш, Буркина Фасо, Бурунди, Венецуела, Хаити, Гвинея, Демократична република Конго, Джибути, Замбия, Зимбабве, Ирак, Йемен, нос Верде, Камерун, Кения, Конго, Корейска народно-демократична република, Лесото, Либерия, Ливан, Либия, Мавритания, Мадагаскар, Малави, Мали, Мозамбик, Мианма, Намибия, Нигер, Нигерия, Обединена република Танзания, Пакистан, Сенегал, Сирия Арабска република, Сомалия, Судан, Сиера Леоне, Уганда, Централноафриканска република, Чад, Еритрея, Есватини, Етиопия и Южен Судан.

Leave a Comment