Инвеститори във фотоволтаици изкушават немските фермери да отдадат земя под наем за € 3000/ха

Някои провинции са разрешили на енергийни компании да строят върху обработваеми земи и броят на соларните системи непрекъснато расте

фотоволтаичен паркОбработваемите земи в Германия намаляват поради изграждане на фотоволтаични паркове. Доста провинции в страната са дали разрешение тези енергийни системи да могат да се инсталират върху земеделски земи. Инвеститори изкушават фермерите, като им предлагат 20-годишни договори с наемни цени от 2000 и дори 3000 евро за хектар (200 евро/дка), разказва немското издание Agrarheute.

От друга страна фермерски организации са недоволни от настаняването на слънчеви централи върху нивите. Те смятат, че това ще опропасти доходите от туризъм, ще увреди ландшафта и ще откаже земеделците от досегашния им бизнес.

С оглед на все по-бързото нарастване на изискванията и разходите за земеделските производители в селскостопанското производство, не е чудно, че много земеделски производители са готови да приемат сделката с инвеститорите. И на всичкото отгоре съвестта им е чиста: В крайна сметка, какъв по-добър начин за опазване на околната среда от генерирането на зелено електричество? Особено след като вятърната енергия, която доскоро беше силно субсидирана, почти не расте и става все по-малко привлекателна за големите неземеделски инвеститори.

Отговорът на Баварската фермерска асоциация (BBV) на този бум в наемането на земи е: Слънчева система – да, но моля на покрива.“

В същото време обаче заявленията за изграждане на нови системи се трупат в кметствата. Федералните провинции имат различно отношение към фотоволтаичните системи. Например в Рейнланд-Пфалц е възможно строителство само върху тревни площи в райони в необлагодетелствани райони до 2021 г., в Бавария и Баден-Вюртемберг, от 2017 г. е разрешено изграждането на енергийни паркове върху обработваеми земи, но с ограничение за мощността до 100 мегавата.

Според министерство на икономиката на Бранденбург в момента там има над 28 000 слънчеви локации. Първоначално – както и в други федерални провинции – се използваха предимно върху угар или бивши военни райони. Сега обаче се заявяват и създават все повече слънчеви паркове върху обработваеми земи. Медийната компания RBB докладва за планираното изграждане на завод в работеща ферма с 2500 хектара оперативна площ.

Оперативният мениджър планира да изгради соларен парк на 286 хектара върху своята обработваема земя. Фермерът иска да спечели повече пари с бизнеса си. Той казва: „Сега имаме сухи периоди понякога за четири до пет седмици и това ясно се отразява на добивите.“ Фермерът казва пред RBB, че добивите са твърде ниски. Сега той иска да компенсира загубите си с приходи от слънчева енергия.

Според информация от RBB, запитванията за изграждане на слънчеви системи на повече от 2000 хектара са само в окръжния офис на Укермарк.

От друга страна има и компании, които насърчават фермерите сами да изградят соларни системи. Те казват: „Използвайки своето пространство за създаване на слънчеви паркове. … вие допринасяте за разрешаване на конфликта относно земеползването и допринасяте за успеха на енергийния преход. С лизинг за най-малко 20 години, вие се възползвате от сигурна такса за използване, без да се налага да правите каквито и да било инвестиции сами. “

А това е доста добро обещание за фермерите, които са под висок икономически натиск.

 

Leave a Comment