Проверките в някои пчелини откриха ужасяваща смъртност на семействата

Архивна снимка на Агро Пловдив

Архивна снимка на Агро Пловдив

Проверките, които Българската агенция по безопасност на храните започнаха от началото на месец март, разкриват ужасяващи нива на смъртност на пчелните семейства по места.

„Пловдивска област, заедно с областите Пазарджик и Пловдив, са пощадени – смъртността е в рамките на приемливите 10%. Но при пчелини в Стара Загора, Хасково, Ямбол и особено в област Бургас не са малко стопанствата, при които колегите констатират 100% смърт“, съобщи Николай Гайдов, председател на пловдивското пчеларско сдружение „Акация 1899“.

Преброяването на пчелните семейства се извършва от официални ветеринарни лекари от агенцията. „Лошото е, че те минават, констатират смъртността, записват си бройките и процента, и си тръгват. Така нямаме отговор на най-важния въпрос – кое причинява тази висока смъртност“, допълни г-н Гайдов.

Широко изразяващото се мнение, че смъртността е вследствие на пестициди, заради чието последействие пчелите са загинали, може и да не е правилният отговор, според председателят на пловдивското сдружение. Той дава пример с колега, чиито кошери са в планината, където пък в близост няма обработваеми земи. И въпреки това там кошерите са празни, пчелите са загинали.

Точно затова е изключително важно ветеринарите да взимат проби от меда, мъртвите насекоми и пергата, а лабораторното изследване да бъде финансирано от земеделското министерство. Заплащането на тези анализи е прекалено скъпо за пчеларите. Освен това проблемът е национален и трябва да се реши. Необходимо е хората на науката да дадат отговор защо се случва покосяването на пчелите и къде е коренът на бедата.

„Министерството задължително трябва да подпомогне пчеларите, в чиито стопанства е констатирана над 50% смъртност. Но не бива да забравя и  останалите. Защото при тези от нас, където смъртността е ниска, пчелите в кошерите са намалели и семействата са изключително слаби – събират се върху две рамки. До юни ще ги подхранваме, за да ги възстановим, което означава, че ще загубим първата главната паша. Добивът на мед ще се ограничи с цъфтежа на слънчогледа“, е песимистичната прогноза на г-н Гайдов. Той предположи, че добивът на тазгодишен мед ще падне драстично.

Leave a Comment