Агро министерството само ще организира ремонта на язовир „Домлян“ след 3 г. бездействие на БКК

язовир ДомлянЯзовир „Домлян“ в община Карлово ще бъде ремонтиран тази година от Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) чрез обявяване на обществена поръчка, съобщава аграрният министър Десислава Танева в отговор на въпрос на депутата от района Данка Люрто. Народният представител цитира притесненията на карловци, че „Домлян“ не е ремонтиран от 2013 г., въпреки че има проблем с кулата и сегмента „затвор“. Със залята площ от 1680 дка, язовирът е в групата на комплексните и значими язовири в страната. Той се стопанисва от „Напоителни системи“. Капацитетът му е 26,1 милиона кубични метра вода.

Въпреки че „Домлян“ е бил включен в списъка на язовирите, които се нуждаят от ремонт в Решение на правителството от юли 2018 г., до момента не са предприети никакви действия за строително-ремонтни дейности.

Преди близо три години Министерският съвет е възложил на Българската консолидационна компания (БКК) да организира ремонта и реконструкцията на водоемите в списъка. През септември 2019 г. МЗХГ е представило на БКК наличната проектна документация за възлагане на обществена поръчка за извършване на ремонта, но досега не е направено нищо.

В писмения си отговор земеделският министър посочва, че за язовира е предвидено изработка и монтаж на нови шест запорни врати, подмяна на първа основна врата, регулиране на сегментния затвор, подмяна на въжето за аварийно отваряне, ремонт на щангови връзки и водещи механизми, подмяна на стъклата на кулата и торкретиране на компрометираната бетонова облицовка по вътрешната част на водовземната кула.

 

Leave a Comment