С академични ръководства и консултанти от днес влиза в сила Наредба 9 за интегрирано производство

В обнародваната днес Наредба 9 се въвежда вписване на стопаните и консултантите в електронен регистър към БАБХ, по който от 2023 г. ще се осигури допълнително подпомагане

интегрирано производство на растенияИнтегрираното производство на растения и растителни продукти вече си има нова Наредба №9, обнародвана в днешния брой 21 от 12 март 2021 г. на „Държавен вестник“, която влиза в сила от днес. Припомняме, че в проекта за Стратегически план за периода 2023-2027 г. е предвидено допълнително финансиране за стопаните, които прилагат интегрирано производство.

Като следват ръководства за интегрирано управление на вредителите, които предстои да се разработят от Селскостопанска академия, като ползват регистриран в БАБХ и квалифициран в сферата на растителната защита и растениевъдството консултант, като водят електронни дневници и спазват редица изисквания, земеделците ще могат да прилагат интегрирано производство в стопанствата си. Фермерите ще бъдат вписвани в електронен регистър в БАБХ по Закона за защита на растенията.

Контролът върху интегрираното производство на земеделските стопани и върху дейността на консултантите ще се извършва от БАБХ чрез планови и внезапни проверки, пише в наредбата.

За осъществяване на дейностите по тази наредба, изпълнителният директор на БАБХ дава задължителни указания и утвърждава със заповед образци на заявления, уведомления, протоколи, декларации, дневници и други, които се публикуват на интернет страницата на БАБХ.

В чл. 4 на наредбата е записано, че интегрирано производство на растения и растителни продукти се извършва на икономически важни земеделски култури (зърнено-житни, зърнено-бобови, зеленчукови – при полско и оранжерийно производство, овощни, ягодоплодни, технически и етеричномаслени) и на други земеделски култури при идентифицирана потребност, за които има разработени ръководства за интегрирано управление на вредителите.

Ръководства

Министърът на земеделието, храните и горите възлага на Селскостопанската академия да разработи съвместно с учени от други научни институции в България и представители на браншови организации ръководства за интегрирано управление на вредителите. Ръководствата трябва да бъдат утвърдени със заповед на министъра или упълномощено от него лице.

Ръководствата ще съдържат информация за агробиологични изисквания и агроекологични условия на културата или група култури, превантивни мерки за ограничаване разпространението на вредителите – сеитбооборот, използване на подходяща земеделска техника, балансирано торене и поливане, добавяне в почвата на биологично активни вещества и активатори, ключови биоагенти, полезна ентомофауна и акарофауна, използване на устойчиви/толерантни сортове растения и на стандартни/сертифицирани семена и посадъчен материал.

В ръководствата ще се набляга на мониторинга на икономически важните вредители – чрез системи за наблюдение, прогноза и сигнализация, прагове на икономическа вредност (ПИВ).  Те ще изискват приоритетно използване на биоагенти, основни вещества, продукти за растителна защита (ПРЗ) на база микроорганизми и продукти за растителна защита с нисък риск. ПРЗ от професионална категория на употреба ще се прилагат само при доказана необходимост.

Изисквания към стопаните

Земеделските стопани, които произвеждат растения и растителни продукти чрез интегрирано производство, нямат право на площите, върху които извършват интегрирано производство, да извършват друг вид земеделско производство.

Фермерите ще трябва да подготвят 5-годишен план за интегрирано производство на растения и растителни продукти в стопанството със скица на площите, сеитбообращение на културите по полета, номер на полето и вид на културата, схема за наторяване, изготвена въз основа на резултати от агрохимически анализ на почвата, извършен в акредитирана лаборатория, календарен план по месеци за наблюдение на икономически важните вредители по културите.

Освен всичко друго, от стопаните ще се изисква да пазят документацията, около полетата с площ, по-голяма от 10 хектара, да оставят ивица с широчина 5 метра, в която не може да се използват минерални торове и продукти за растителна защита и в защитната площ да поставят къщички за птици или пръчки за кацане на птици (най-малко 10 броя на хектар).

Консултантски услуги

Консултантски услуги за интегрирано управление на вредителите ще се предоставят от лица, които имат необходимата професионална квалификация в областта на аграрните науки с професионално направление „Растителна защита“ или „Растениевъдство“ и са вписани в регистъра на БАБХ по Закона за защита на растенията.

Когато сключат договор със земеделски стопанин, консултантите трябва да представят в ОДБХ заверено копие от договора в частта му относно местонахождението на земеделските площи в агроекологичните райони, вида на културите и срока на договора.

От консултантите се изисква да разполагат най-малко с лупа, бинокуляр, микроскоп, петриеви блюда, епруветки, ентомологичен сак, метровка. Те трябва да имат достъп до агрометеорологична информация за съответния агроекологичен район.

Консултациите се предоставят в писмен вид в два екземпляра, един от които за земеделския стопанин, другият за ОДБХ. Консултантският документ трябва да съдържа информация за констатирани поява, разпространение, плътност, развитие и степен на нападение по видовете вредители за всяка земеделска култура в стопанството. В него трябва да са предложени решения за провеждане или непровеждане на растителнозащитни мероприятия за отделните площи в стопанството. Консултантът трябва да определи в документа метода за контрол на вредителите за всяка земеделска култура в стопанството с ясна обосновка, срокове за контрол на вредителите и да посочи подходящи биологични агенти или продукти за растителна защита заедно с необходимите дози на приложение.

Земеделски стопани, които извършват интегрирано производство на растения и растителни продукти, могат да се впишат в регистъра по Закона за защита на растенията след подаване на заявление до съответната ОДБХ по образец.

 

Leave a Comment