От 15 март фермерите заявяват подпомагане по мерки 10 и 11 от ПРСР в Кампания 2021

пасищеСъс заповед на земеделския министър Десислава Танева от днес, 15 март 2021 г., се отваря приемът на заявления за подпомагане по реда на Наредба № 5 от 2009 г. за условията и реда за подаване на заявления по схеми и мерки за директни плащания за кампания 2021 г. по мерките, финансирани от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г. (ПРСР 2014-2020 г.).

Заявленията за подпомагане се одобряват в рамките на финансовите средства по съответната мярка в ПРСР гр.

През кампания 2021 г. по

мярка 10 „Агроекология и климат“ от ПРСР 2014-2020 г.

ще се приемат само заявления за плащане, с които се изпълняват текущи ангажименти или удължават приключилите през 2020 г. ангажименти по мярка 10 „Агроекология и климат“ от ПРСР 2014-2020 г. за дейности по направленията:

– Възстановяване и поддържане на постоянно затревени площи с висока природна стойност (ВПС)- за поддържане на затревените площи с ВПС чрез паша;

– Контрол на почвената ерозия – за дейности за противоерозионни мероприятия в лозя и трайни насаждения и за противоерозионни мероприятия в обработваеми земи;

– Традиционни практики за сезонна паша (пасторализъм);

– Опазване на застрашени от изчезване местни породи, важни за селското стопанство;

– Опазване на застрашени от изчезване местни сортове, важни за селското стопанство.

Заявления за подпомагане от нови кандидати за подпомагане или подпомагани лица, изпълнявали ангажименти през 2020 г. за дейности по направленията:

– Възстановяване и поддържане на постоянно затревени площи с висока природна стойност (ВПС) – за поддържане на затревените площи с ВПС чрез паша;

– Контрол на почвената ерозия – за дейностите: за противоерозионни мероприятия в лозя и трайни насаждения и за противоерозионни мероприятия в обработваеми земи;

– Опазване на застрашени от изчезване местни породи, важни за селското стопанство;

– Опазване на застрашени от изчезване местни сортове, важни за селското стопанство.

Новите площи по дейността за поддържане на затревените площи с ВПС чрез паша в заявленията за подпомагане ще се приемат съобразно броя на отглежданите животни от кандидата до размер на площта, приравнена спрямо животинските единици при спазване 1ЖЕ=1 ха.

През кампания 2021 г. по

мярка 11 „Биологично земеделие“

от ПРСР 2014-2020 г. да се приемат само заявления за плащане от кандидатите, изпълнили многогодишния си ангажимент през 2020 г., които удължават ангажимента си през 2021 г. и продължаващите да изпълняват петгодишни ангажименти, поети през 2020 г.

– Заявления за подпомагане от кандидати, изпълнили многогодишния си ангажимент през 2020 г.;

– Заявления за подпомагане от нови кандидати за подпомагане по мярката, които не са изпълнявали ангажимент през 2020 г., с площи, животни и пчелни семейства, които са включени в система на контрол за биологично производство преди края на 2020 година и периодът на преход към биологично производство е стартирал преди края на 2020 г .

– Приемът на заявления за подпомагане от кандидати по горните две точки, в които всички площи, животни и пчелни семейства са вписани в регистъра по чл. 16а, ал. 1, т. 1 от Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз, могат да бъдат одобрени с продължителност от две години по направление „Биологично растениевъдство“, когато в ангажимента се включват площи в преход и една година, по направление „Биологично растениевъдство“, когато в ангажимента се включват само сертифицирани биологични площи; две години по направление „Биологично Животновъдство“; една година по направление „Биологично пчеларство“.

За кандидати по мерки 10 и 11

– За земеделските стопани, които ще заявят за подпомагане нови площи с допустимите трайни насаждения по дейността за противоерозионни мероприятия в лозя и трайни насаждения от мярка 10 „Агроекология и климат“ и направление „Биологично растениевъдство“ от мярка 11 „Биологично земеделие” от групата на трайни насаждения, лозя и маслодайна роза, следва да удостоверят, че същите са в периода на плододаване по Наредбата за базисните цени на трайните насаждения, приета с Постановление № 151 на Министерския съвет от 1991 г.

– За трайни насаждения, създадени по проекти, финансирани от ПРСР 2007 – 2013 г. и ПРСР 2014 – 2020 г., не се изисква предоставяне на оценка по Наредбата за базисните цени на трайните насаждения. (съгласно § 25 от Преходни и Заключителни разпоредби към Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 4 от 2015 г. за прилагане на мярка 11 „Биологично земеделие“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г. и § 24 Заключителни разпоредби към Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 7 от 2015 г. за прилагане на мярка 10 „Агроекология и климат“ от Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 г.).

Leave a Comment