Цените на азотните и фосфорни торове експлодираха с 40 до 60% скок спрямо миналото лято

Лошото е, че краят на поскъпването на минералните торове не се вижда

тракториЦените на минералните торове растат по-бързо, отколкото можете да видите. Това се отнася както за световния пазар, така и за вътрешния пазар, пише немското издание Agrarheute.com.

Лошото е, че краят на бързото покачване на цените на минералните торове все още не се вижда. Например амониевият нитрат се е увеличил с 43% от миналата година, а германските земеделски производители трябва да похарчат 60% повече за диамониев фосфат.

Индексът на цените на Световната банка показва през февруари 2021 г. най-високите цени за най-важните минерални торове от шест години насам и тези стойности вероятно ще бъдат надвишени и през март, тъй като цените продължават да растат в най-важните търговски центрове.

Причините за тази ценова експлозия са комплексни и в никакъв случай не се дължат само на изключително силното увеличение на глобалните цени на енергията. Това увеличение обаче увеличава производствените разходи на производителите на торове също толкова драстично, колкото транспортните разходи.

Към това се добавят прекъснатите вериги на доставки – например за фосфорни торове от Китай по време на пандемията – и забележимият недостиг на транспортни възможности в настоящата фаза на икономически бум. Други двигатели са рязкото покачване на цените на зърното и маслодайните семена до многогодишни върхове.

Увеличението на цените на фосфорните торове е особено силно. В допълнение към общото нарастване на производствените разходи и нарастващото търсене, това е свързано и с Китай, който всъщност е един от най-големите износители на фосфорни торове. В момента обаче китайците почти напълно отсъстват като доставчик и други големи износители като Русия или Мароко не могат да задоволят пазара.

От една страна, производството в провинция Хубей, Китай, беше прекъснато за дълго време поради Ковид-19. От друга страна, във фазата на икономическо възстановяване в Китай енергийният и транспортен капацитет остават оскъдни. И това води до факта, че фермерите в много страни може да не получат навреме поръчания P-тор за сеитба.

Според доклад на Rabobank цените на фосфорните торове в Северна Америка са на най-високото си ниво от 2012 г. „Много дилъри отдавна са продали своите запаси“, казва агрономът Кен Фери от американския щат Илинойс. И очевидно липсват достатъчно доставки.

И още повече: фермерите, които все още се нуждаят от тор, вероятно ще трябва да платят дори по-високи цени, за да получат поне малко повече стоки. В германските пристанища за внос цените на диамониевия фосфат бяха около 480 евро на тон в края на втората седмица на март. Това беше 80 евро повече от началото на февруари и 173 евро или почти 60 процента над цената от лятото на миналата година.

На германските пристанища за внос най-важният азотен тор, калциев амониев нитрат, струва около 243 евро на тон през втората седмица на март – около 30 евро повече от януари 2021 г. и не по-малко от 72 евро на тон, или с 42 процента повече, отколкото при последното най-ниско ниво през миналото лято. Уреята е поскъпнала със 147 евро на тон или 63 процента спрямо предходната година – от януари до март увеличението на цената е било почти 100 евро! На световния пазар уреята се е повишила значително с около 120 щатски долара на тон през последните четири или пет седмици, съобщават анализатори.

Настоящата ситуация в Китай е още един двигател зад ценовото нарастване на азотните торове, в допълнение към високите селскостопански цени и по-голямото търсене от страна на фермерите. Китай е най-големият производител на азот в света и също е един от най-големите износители в близкото минало. Въпреки това износът вече е намалял значително миналата година и през 2021 г. Китай може да намали износа с приблизително 30% в сравнение с предходната година, смятат анализатори.

Развитието на цените досега беше най-умереното за калиевите торове . В германските пристанища за внос техните продажни цени бяха наскоро малко под 240 евро на тон, около 10 евро по-високи в сравнение с началото на годината. Световната банка дори отчита относително стабилни цени на поташа за февруари. Беларуският Potash Co. наскоро подписа споразумение за доставка на калий с двама най-големи купувачи в света, Китай и Индия, за 247 USD за тон, което е с 27 USD над цените за 2020 г.

 

Leave a Comment