Организациите на производители ще бъдат проверявани и от ОЛАФ и Европейската сметна палата

Промени в Наредба 11 въвеждат изискване към организациите на плодове и зеленчуци да заделят поне 10% от разходите за агроекологични дейности.
Организациите от другите сектори, в това число и животновъдството, трябва да подават уведомление за стойността на предлаганата на пазара продукция през предходната година до 30 април следващата година

Открит ден на черешата в института по овощарствоПлащанията към организациите на производители на плодове и зеленчуци ще се контролира вече не само от Разплащателната агенция. Контрол ще се упражнява от служители на ДФ „Земеделие“, Министерството на земеделието, храните и горите, Сметната палата, Европейската комисия, Европейската сметна палата, Европейската служба за борба с измамите, одитни и сертифициращи органи. Това е записано в промените на Наредба № 11 от 2007 г. за условията и реда за признаване на организации на производители на плодове и зеленчуци и на техните асоциации. Наредбата е обнародвана днес в бр. 22 на „Държавен вестник“ от 16 март 2022 г.

Когато при проверка се установи, че организация на производители не отговаря на основни изисквания, залегнали в чл. 3 до чл. 5 включително, ще се налагат и санкции. Освен че ще бъдат преустановени плащанията, новата ал. 5а и ал. 6 на чл. 10 е записано: (5а) Когато след изтичане на четиримесечния срок по ал. 4 установените несъответствия на изискванията по ал. 5 са отстранени, Министерството на земеделието, храните и горите уведомява изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“, който със заповед възобновява плащанията. В случай че несъответствията не са отстранени, министърът на земеделието, храните и горите издава заповед за временно спиране на признаването за срок до 12 месеца, който започва да тече от датата на получаване на уведомителното писмо по ал. 4. За периода, през който е спряно признаването, на организацията не се изплаща финансово подпомагане, а годишният размер на изплатеното финансово подпомагане след отмяна на спирането на признаването се намалява с 2 % за всеки календарен месец или част от него. От момента, в който се потвърди, че установените несъответствия на изискванията по ал. 5 са отстранени, спирането на признаването се отменя със заповед на министъра на земеделието, храните и горите. Ако в рамките на срока на временно спиране на признаването съответствието с изискванията по ал. 5 все още не бъде постигнато, министърът на земеделието, храните и горите издава заповед по чл. 12, ал. 1.“ 6. Създава се нова ал. 6: „(6) В случай че след изтичане на четиримесечния срок по ал. 4 установените несъответствия с изискванията по чл. 3 – 5, различни от посочените в ал. 5, не са отстранени, Министерството на земеделието, храните и горите уведомява изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“, който със заповед временно преустановява плащанията. От момента, в който се потвърди, че изискванията по чл. 3 – 5, различни от посочените в ал. 5, са изпълнени, изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ със заповед възобновява плащанията, като годишният размер на изплатената финансова помощ се намалява с 1 % за всеки календарен месец или част от него. Когато установеното нарушение на изискванията на чл. 5, ал. 1, т. 4 не бъде отстранено до 15 октомври на втората година след годината, през която не са спазени изисквани ята, министърът на земеделието, храните и горите издава заповед по чл. 12, ал. 1.“

Друга новост е изисквнето в чл. 20, ал. 5, което гласи: Оперативните програми трябва да включват две или повече екологични действия или поне 10 % от разходите по оперативните програми следва да покриват екологични действия, които са допустими съгласно приложение № 1 „Национална рамка за екологични дейности“ от Националната стратегия за устойчиви оперативни програми на организации на производители на плодове и зеленчуци в Република България.

В наредбата е залегнала и хипотезата как да процедира в случаите на преобразуване на организациите на производители по чл. 262 и 262а от Търговския закон.

В Преходни и заключителни разпоредби е уточнено, че за сключени вече договори на организации с Разплащателна агенция до влизане в сила на тази наредба, както и за подадени през 2020 г. оперативни програми се прилага досегашния ред.

В случаите, когато група на производители на плодове и зеленчуци, призната по чл. 125д от Регламент (ЕО) № 1234/2007, не е изпълнила одобрения план за признаване и не е призната като организация на производители, министърът на земеделието, храните и горите издава заповед за оттегляне на признаването.

За оперативни програми, за които след 29 декември 2020 г. е подадено заявление за удължаване на продължителността им до пет години, изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ може да одобри удължаване само до 31 декември 2022 г.

С Наредба 11 се извършват промени и в Наредба 1 от 2015 г. за договорните отношения в сектора на млякото и условията и реда за признаване на организации на производители, техни асоциации и междубраншови организации в сектора на млякото и млечните продукти. Записано е, че в чл. 19 се създава ал. 2: „(2) Признатите от министъра на земеделието, храните и горите организации на производители в сектора на млякото и млечните продукти подават в Министерството на земеделието, храните и горите уведомление за стойността на предлаганата на пазара продукция през предходната година в срок до 30 април на следващата календарна година.“

В Наредба 12 от 2015 г. за условията и реда за признаване на организации на производители на земеделски продукти, асоциации на организации на производители и междубраншови организации и на групи производители е посочен същия срок: „Признатите от министъра на земеделието, храните и горите групи на производители подават в Министерството на земеделието, храните и горите уведомление за стойността на предлаганата на пазара продукция през предходната година в срок до 30 април на следващата календарна година.“

Leave a Comment