Срещи на експерти с ученици в Световният ден на водата ще ги научи да я ценят

водаСерия от инициативи организира Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ за Световния ден на водата – 22 март. Те стартират с открит урок на ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Първенец в Пречиствателната станция за питейна вода в Храбрино на 17 март 2021 г. На място експерти от БДИБР и „ВиК“ ЕООД ще разкажат на децата за пътя на питейната вода и необходимостта от осигуряването на достъп до нея на съвременните хора. Учениците ще могат да разберат повече за важността от опазване на водните ресурси и на околната среда като цяло.  Инициативата на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ се провежда съвместно с  „ВиК“ ЕООД и Община Родопи. Същият ден експерти от РИОСВ – Смолян и Басейнова дирекция ще участват в изработването на информационни табла от ученици от 3 “в“ клас в ОУ „Иван Вазов“ – Смолян. Вдъхновени от мотото на кампанията „Ценим водата“ децата подготвят и общо есе.

На 18 март 2021 г. учениците от Водния парламент към СОУ „Св. Патриарх Евтимий“ ще  проведат онлайн дискусия на тема „Стойността на водата от древността до наши дни“.

На Световния ден на водата – 22 март в Асеновград експерти от РИОСВ – Пловдив, Регионална лаборатория – Пловдив към ИАОС и БДИБР ще демонстрират пред ученици каква апаратура може бързо и адекватно да измери показателите на водата в река Чепеларска.

По същото време ученици от ОУ „Драган Манчов“ в Пловдив ще проведат открит урок. На него експерти от Басейнова дирекция ще разкажат за стойността на водните ресурси, тяхното използване от хората и необходимостта от опазването им. Инициативата се организира от БДИБР и район „Западен“ на Община Пловдив. В кампанията ще се включат и други училища в 92 общини на територията на Източнобеломорски район.

Тази година инициативите за Световния ден на водата преминават под мотото „Ценим водата“. През 1993 г. Общото събрание на ООН обявява 22 март за Ден на водата и оттогава се провеждат кампании по опазване на водните ресурси в целия свят. Според данни на ООН в момента повече от 2,2 милиарда души на планетата нямат достъп до питейна вода.

Leave a Comment